Bijna 10 miljoen euro subsidie voor onderzoek ‘groene’ chemie in Limburg

Chemiecomplex Chemelot in Geleen. © Stefan Koopmans

Geleen
onze verslaggever

Een consortium onder leiding van de Brightlands Chemelot Campus in Geleen krijgt 9,6 miljoen euro Europees geld voor onderzoek naar de verduurzaming van de chemische industrie.

Het nieuwe internationale onderzoeks- en demonstratieproject, SYSCHEMIQ genaamd, krijgt de subsidie van het Horizon Green Deal-programma van de Europese Unie. De campus in Geleen is de trekker van het project en vormt samen met petrochemiebedijf Sabic, TNO en de Universiteit Maastricht de kerngroep van het SYSCHEMIQ-consortium.

Lees ook: Chemelot moet groener worden en gaat op afval draaien: ‘Maar we worden geen vuilnisbelt’

SYSCHEMIQ is volgens de betrokken partijen een uitwerking van het zogenoemde Chemelot Circular Hub-programma, waarin aan allerlei initiatieven wordt gewerkt die de chemische industrie moeten verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van afval en aan alternatieven voor fossiele brand- en grondstoffen.

Chemelot zet sterk in op afval. Zo werkt Sabic op het chemiecomplex al aan het gebruik van afvalplastic als grondstof voor zijn krakers en zijn er vergevorderde plannen om in zee te gaan met de Duitse energiereus RWE. Dat bedrijf is van plan op Chemelot een fabriek te bouwen die het mogelijk maakt om van grondstof die is verkregen uit gemengd huishoudelijke afval waterstof te maken. Waterstof is een belangrijke grondstof op Chemelot.

Binnen het consortium werken in totaal zo’n twintig partners samen, afkomstig uit industrie, bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden in Nederland, België en Duitsland. Het nieuwe project loopt tot en met 2025.

Lees ook: Bijeenkomst over plan verwerking afval Buggenum: ‘Wij willen niet de krant halen met overlast van ratten op Zevenellen’

Doel is om het gebruik van olie en gas terug te dringen, onder andere door gebruikt plastic als nieuwe grondstof te hergebruiken. „De focus ligt op het inzamelen, sorteren en recyclen van gebruikt plastic, maar ook op het ontwerpen van kunststof materialen, zodat ze beter kunnen worden gerecycleerd”, laat het consortium weten. Naast de technische aspecten worden „nadrukkelijk ook de belangen van de burger, lokale en regionale overheden en kennisinstellingen” meegenomen.

Het voornemen van RWE om op bedrijventerrein Zevenellen in Buggenum grote hoeveelheden huishoudelijk afval te bewerken om het geschikt te maken voor Chemelot heeft tot onrust geleid bij burgers, bleek deze week tijdens een informatiebijeenkomst.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal