Bijna 300 Afghanen aangekomen in Pakistan, snel naar Nederland

Foto ter illustratie. © ANP / ANP

In Pakistan zijn de afgelopen dagen 294 Afghanen aangekomen die Nederland als eindbestemming hebben.

RedactieBron: ANP

Het gaat om enkele Nederlanders, tolken of andere Afghanen die voor de militaire of politiemissies en hulporganisaties hebben gewerkt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Pakistan heeft de groep al toestemming gegeven om de grens over te steken en door te reizen naar Nederland, hoewel niet iedereen van de groep beschikt over geldige reispapieren. Het is nog niet bekend wanneer ze doorreizen naar Nederland, maar het ministerie hoopt zo snel mogelijk.

‘Ingewikkeld’

Al in oktober is begonnen met deze operatie, aldus het ministerie. Na „intensief” overleg vroeg de Pakistaanse regering aan Den Haag om met een lijst van Afghanen te komen die naar Nederland mogen doorreizen, maar geen geldige reisdocumenten bezitten. In november is de lijst ingeleverd en recent ging Islamabad akkoord.

„Het is ingewikkeld om mensen zonder paspoort te helpen met overkomst vanuit Afghanistan naar Nederland. Mede met dank aan de Pakistaanse autoriteiten is dat nu voor deze groep gelukt. Het kabinet blijft zich onverminderd inspannen om Afghanen die daarvoor in aanmerking komen, naar Nederland over te brengen”, aldus minister Wopke Hoekstra.

Lees ook: Limburger maakte winnende foto in Afghanistan: ‘Ben vijf dagen op rij naar hoofdkantoor van de Taliban gegaan om toestemming te vragen’

Sinds afgelopen zaterdag zijn de Afghanen de landgrens met Pakistan overgestoken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had ze vooraf op de trip voorbereid. De Nederlandse ambassade in Islamabad heeft samen met de Internationale Organisatie voor Migratie voor onderdak voor de Afghanen gezorgd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal