OM bevestigt overlijden gijzelnemer Apple Store in Amsterdam

 

 © ANP / ANP

De 27-jarige Amsterdammer die dinsdag na een gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein werd aangereden door een arrestatieteam is aan zijn verwondingen overleden.

RedactieBron: ANP

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving door Het Parool. Volgens Het Parool gaat het om Abdel Rahman A. Het OM heeft dat niet bevestigd.

De gijzelnemer uit Amsterdam hield dinsdagavond urenlang een Bulgaar, waarschijnlijk een klant van de Apple Store, onder schot. De man dreigde zichzelf op te blazen en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleiding uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht; vier van hen hadden zich schuilgehouden in een kast.

Aangereden

Nadat de gijzelnemer buiten op straat was aangereden werd hij met zeer ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Daar lag hij onder bewaking.

In de nacht van dinsdag op woensdag is huiszoeking gedaan in een woning in het centrum van Amsterdam en een in stadsdeel West. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen, aldus de politie. In een van de doorzochte woningen woonde de verdachte zelf, in de andere woning verbleef hij vaak.

De driehoek van Openbaar Ministerie, politie en burgemeester Femke Halsema meldde woensdag dat de gijzelnemer explosieven op zijn lichaam had, maar die stonden niet op scherp.

Lees ook: Wereldwijd lof voor politieoptreden bij gijzeling: ’Bij ons had de verdachte een knuffel gekregen’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee