Zeventigplussers en kwetsbaren kunnen vanaf volgende week tweede boosterprik halen

 © ANP

Mensen van 70 jaar en ouder, in verpleeghuizen, met het syndroom van Down of een ernstige immuunstoornis krijgen binnenkort de mogelijkheid om een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen.

Redactie

Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) besloten. Hij volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad.

De raad adviseerde vorige week deze groepen op korte termijn een tweede boosterprik aan te bieden. Deze vier groepen hebben een kwetsbare gezondheid, en waren daarom vorig jaar als eerste aan de beurt voor de eerste boosterprik. Daardoor zal bij hen de bescherming ook het meest zijn afgenomen.

De groepen om wie het gaat kunnen de uitnodiging vanaf 26 februari verwachten. Als het aan het ministerie ligt, gaat de boosterprik voortaan onder een andere naam door het leven. „Vanaf nu wordt dit de ‘herhaalprik tegen corona genoemd’, afgekort ‘coronaprik’”, stelt het ministerie. „De herhaalprik zorgt ervoor dat de bescherming tegen het virus op peil blijft.

Niet aan alle 18-plussers

Het advies van de Gezondheidsraad is om die herhaalprik alleen te geven aan mensen waarbij het risico op ernstige ziekte of zelfs overlijden door corona het grootst is. De Gezondheidsraad adviseerde om de prik niet aan alle 18-plussers aan te bieden.

Mensen die ervoor in aanmerking komen, kunnen de nieuwe prik pas krijgen als hun laatste minstens drie maanden geleden was. In de week van 28 februari wordt met prikken begonnen. Mensen die mobiel zijn, kunnen zelf naar de GGD komen. Voor de rest kan er „in overleg met de huisarts thuis worden geprikt.” Bewoners van verpleeghuizen worden door de eigen medische dienst geprikt, of ook door de GGD.

Lees ook: Een op acht geboosterde Nederlanders hoeft niet nog een prik

Mensen met het syndroom van Down kunnen de prik via de huisarts krijgen. Mensen met een immuunstoornis kunnen bij hun medisch specialist terecht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal