Veiling ZON: het rammelt straks van de faillissementen als gasprijs zo hoog blijft

Kassengebied Californië in Horst aan de Maas. © Gé Hirdes

Venlo -

„Als de gasprijs door de oorlog in Oekraïne zo hoog blijft, rammelt het straks van de faillissementen in de glastuinbouw”, vreest directeur John Willems van veiling ZON in Venlo.

Peter Heesen

De groente- en fruitveiling verwacht weinig nadelige effecten voor de export naar Oekraïne en Rusland. De uitvoer naar Rusland is al jaren geblokkeerd en naar Oekraïne gaan relatief kleine hoeveelheden, vertelt Willems. Als het gaat om de invloed op de energieprijzen, is hij echter uitermate bezorgd.

De energieprijzen maken 20 tot 25 procent van de kosten uit voor een glastuinbouwbedrijf. Sinds een aantal maanden zijn die prijzen verviervoudigd. Door de strubbelingen in Oekraïne ging de gasprijs woensdag met 12 procent omhoog en na de inval op donderdag met 40 procent, schetst de veilingdirecteur. „Als dit een tijdje duurt, gaat de hele bedrijfstak failliet.”

Prijzen ‘sky high’

De consument ontkomt niet aan de gevolgen, meent hij. Tuinders laten een deel van de kassen leegstaan of beperken de groei door de kas minder warm te stoken, wat ertoe leidt dat de productie van bijvoorbeeld tomaten met een kwart is gedaald. „De prijzen in de supermarkt zijn daardoor sky high gegaan.”

Willems vindt dat de regering had moeten zorgen voor een plan B. Dat heeft ze verzuimd, waardoor ze afhankelijk bleef van „die Russische dictator”, aldus Willems. Volgens hem zit de oplossing van het energieprobleem in de grond. De regering zou de winning van aardwarmte in Noord-Limburg alsnog mogelijk moeten maken.

Gaswinning

„Dat wordt puur en alleen op emotionele gronden verboden, omdat ze in Den Haag geschrokken zijn van de aardbevingen in Groningen.” Volgens hem is sprake van een „ridicuul besluit”, omdat de winning van aardwarmte niet te vergelijken is met die van gas. „Het is een duurzame oplossing die in het westen van het land grootschalig wordt toegepast en ook in Duitsland, hier net over de grens, krijg je zo een vergunning.”

In de tussentijd, om te voorkomen dat de „hele economie kapotgaat”, zou de gaswinning in Groningen opgevoerd moeten worden, meent Willems. Daarvoor dienen de inwoners dan wel ruimhartig gecompenseerd te worden, stelt hij als voorwaarde.

Inval Oekraïne heeft nog geen grote gevolgen voor bloemensector

AALSMEER (ANP) - De Russische inval in Oekraïne heeft nog niet direct gevolgen voor de export naar beide landen door de Nederlandse bloemen- en plantensector. Dat stellen veilingorganisatie Royal FloraHolland en branchevereniging Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). „Het voelt een beetje ongemakkelijk om over bloemen en planten te praten terwijl het daar oorlog is, maar er zijn geen sancties waardoor de uitvoer naar Rusland wordt bemoeilijkt”, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken.

Mesken wijst erop dat Rusland goed is voor zo’n 2,5 procent van alle export van bloemen en planten van Nederland. „Dan heb je het over ongeveer 185 miljoen euro, dus dat valt te overzien. Maar goed, het zal maar net je afzetmarkt zijn.” Wel is het bijna internationale vrouwendag, een dag die in Oost-Europa en met name Rusland zeer belangrijk is. „Het is net zoiets als Valentijnsdag hier.”

Bij Royal FloraHolland komen berichten binnen over orders die geannuleerd zijn. „Het gaat natuurlijk ook om hoe je die bloemen daarheen krijgt. We begrijpen dat grote exporteurs niet de risico’s willen lopen.” VGB herkent dat beeld niet. „De bloemen worden doorgaans opgehaald door transporteurs uit de landen waar ze naartoe gaan. We horen wel geluiden dat bedrijven bloemen alleen bij directe betaling mee willen geven.” Daarmee lopen ze vooruit op mogelijke sancties tegen Russische banken.

Of de sterk in waarde gedaalde roebel problemen oplevert voor Russische kopers die nu veel meer kwijt zijn voor hun bloemen, weten de beide organisaties niet. „Dat zou kunnen, het is een uitzonderlijke situatie.” De roebel verloor donderdag haast de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar en euro.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal