Europese medicijnautoriteit positief over boosterprik Pfizer voor kinderen vanaf 12 jaar

 

 © ANP / ANP

Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) is positief over het toestaan van een boosterprik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen vanaf 12 jaar.

RedactieBron: ANP

Zorgminister Ernst Kuipers zei eerder dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boostervaccinatie mogen halen, als EMA daar ook achter zou staan.

Op dit moment kunnen alleen volwassenen een boosterprik krijgen. De Gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat er geen medische redenen zijn om alle pubers een boosterprik aan te bieden. Wel zou maatwerk mogelijk moeten zijn, bijvoorbeeld voor jongeren met een ernstige immuunstoornis. Kuipers nam dat advies over, maar zei wel dat als het EMA groen licht geeft voor een boosterprik voor de leeftijdsgroep vanaf 12 jaar jongeren „in bredere zin” de mogelijkheid krijgen om zo’n oppepprik te halen.

Veilig

Het EMA concludeert nu dat de reactie van het immuunsysteem op een boosterprik bij adolescenten „op zijn minst” even groot is als die bij volwassenen. Bovendien is de boosterprik voor jongeren veilig, zo stelt het bureau. Het agentschap baseert zich onder meer op data over het vaccineren van jongeren uit Israël.

Lees ook: Zeventigplussers en kwetsbaren kunnen vanaf volgende week tweede boosterprik halen

De organisatie is eveneens positief over het inzetten van het coronavaccin van Moderna voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Het gaat dan om eerste prikken. Moderna mag al ingezet worden voor jongeren vanaf 12 jaar. Kinderen onder die leeftijd die de prik willen, zullen een lagere dosis van het vaccin toegediend krijgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee