Apple Store Leidseplein nog tot maandag gesloten

Apple Store Leidseplein. © ANP

De Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein waar dinsdag een gijzeling plaatsvond, blijft gesloten tot maandag, zo staat op de website van Apple bij de openingstijden van de winkel. Vanaf maandag is de winkel weer open van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Redactie

Dinsdag gijzelde een 27-jarige gewapende man uit Amsterdam urenlang een man uit Bulgarije in de Apple Store. De gijzelnemer dreigde zichzelf op te blazen en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleiding uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht; vier van hen hadden zich schuilgehouden in een kast.

Lees ook: Wereldwijd lof voor politieoptreden bij gijzeling: ’Bij ons had de verdachte een knuffel gekregen’

De zaak kwam plots tot een ontknoping toen de gegijzelde man het op een lopen zette toen hij water moest pakken dat voor de deur van de winkel was neergezet. De Amsterdammer rende achter de gijzelaar aan en werd hard aangereden door een politievoertuig. Hij raakte zwaargewond en overleed woensdag aan zijn verwondingen. De Bulgaar bleef ongedeerd.

Lees ook: Zo verliep de helse avond in de Apple Store Amsterdam

Woensdag gaf Apple een korte verklaring over de gijzeling, waarin ze meldden opgelucht te zijn dat hun werknemers veilig waren. Buiten deze verklaring wilde het bedrijf niet reageren op vragen, over bijvoorbeeld de toestand van het personeel of de beveiliging van de Apple Stores.