Handbalclubs hoeven Nord Stream 2 niet meer te promoten in Europa

Luc Steins met Paris Saint-Germain in actie in de Champions League. Op de achtergrond de reclame voor Nord Stream 2. © ANP / EPA

De handbalclubs die uitkomen in de Champions League voor mannen hoeven de Russische aardgaspijplijn Nord Stream 2 niet langer te promoten. Nord Stream 2, de pijpleiding die ligt tussen Rusland en Duitsland, fungeert sinds 2018 als sponsor voor de Champions League. De naam van het bedrijf staat bij wedstrijden in die Europese competitie onder meer op de vloer, op de led-borden langs de kant en op de mouw van de shirts die de spelers dragen.

Redactie

„Nord Stream 2 is sinds het seizoen 2018-2019 een betrouwbare partner van de Champions League”, meldt de Europese handbalfederatie EHF. „Toch hebben we de clubs die meedoen aan de Champions League ontheven van de verplichting om deze officiële partner van de competitie te promoten, in het licht van de huidige ontwikkelingen in de situatie tussen Rusland en Oekraïne.”

Het bedrijf dat de pijplijn heeft aangelegd en beheert, valt onder de Russische aardgasleverancier Gazprom. De Duitse voetbalclub Schalke 04 besloot donderdag om het logo van hoofdsponsor Gazprom van het shirt te halen en de Europese voetbalbond UEFA overweegt naar verluidt om het sponsorcontract met Gazprom te ontbinden vanwege de oorlog in Oekraïne.

Twee grote internationale sportbonden mijden Rusland voorlopig. Zwemfederatie FINA en wielerbond UCI hebben in een verklaring laten weten dat ze de komende periode geen wedstrijden en toernooien organiseren in Rusland, omdat dat land Oekraïne is binnengevallen.

De waterpoloërs van Rusland en Griekenland zouden elkaar op 8 maart in Sint-Petersburg treffen voor de World League, maar de FINA gaat een andere locatie zoeken. De World Series-wedstrijd in Kazan voor schoonspringers en synchroonzwemsters (8-10 april) is afgelast. Het WK kortebaan van eind dit jaar in Kazan (17-22 december) blijft voorlopig wel op de kalender staan.

De mondiale zwembond vindt dat de sport zich „politiek neutraal” moet houden, maar zegt wel „alle vormen van geweld” te veroordelen. „De FINA maakt zich grote zorgen om de escalatie van het conflict in Oekraïne.”

De UCI sloot zich ook aan bij de oproep van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om voorlopig geen sportwedstrijden te houden in Rusland en Wit-Rusland, al had de wielerbond daar voor dit jaar al vrijwel geen evenementen gepland. De UCI heeft als teken van solidariteit de Oekraïense vlag gehesen op het hoofdkantoor in de Zwitserse stad Aigle.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal