Duitsland kan langer door met kolen als vervanging van Russisch gas

De bruinkoolmijn Hambach. © Mitchell Giebels

Berlijn -

Duitsland kan desnoods jaren langer doorgaan met het gebruik van steenkool en bruinkool voor zijn energieproductie ter vervanging van Russisch aardgas. Ook wordt onderzocht of de laatste kernreactoren langer in bedrijf kunnen blijven.

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck heeft over het eventueel langer gebruiken van kolen en kernenergie gesproken in reactie op de Russische agressie in Oekraïne. Kolen en kernenergie zijn zeer omstreden in Duitsland. De Duitse coalitiepartijen hebben recent afgesproken om ‘indien mogelijk’ in 2030 helemaal te stoppen met het gebruik van steenkolen in energiecentrales. Steenkool is goed voor ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland. Verder is Duitsland voor ongeveer 65 procent afhankelijk van gasleveringen uit Rusland. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het land aan het kijken hoe die afhankelijkheid van Rusland verminderd kan worden.

Kerncentrales

Habeck stelt nu dus dat Berlijn de mogelijkheid overweegt om langer door te gaan met steenkolen. Ook wordt niet uitgesloten dat kerncentrales in Duitsland langer blijven functioneren. Volgens de Atomausstieg sluiten de laatste drie nog operationele kernreactoren op 31 december 2022. Daarmee valt 4 gigawatt aan emissievrij vermogen weg. Duitsland is al in een vergevorderd stadium met het stilleggen van die kerncentrales, en Habeck stelt dan ook dat langer openhouden moeilijk is. Het zou onder meer lastig zijn om nog tijdig nieuwe brandstofelementen te verkrijgen. Maar elk jaar dat de reactoren extra blijven draaien, scheelt dat tot 5 miljard kubieke meter aardgas die Duitsland niet hoeft te importeren. Volgens de minister is er op de langere termijn geen alternatief dan een volledige overstap op duurzame energiebronnen.

Bondskanselier Olaf Scholz zei zondag dat er twee nieuwe terminals voor de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zullen worden gebouwd. Dat lng kan dan met tankerschepen naar Duitsland worden gebracht uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Qatar en andere landen.

België

Ook in buurland België wordt nu hevig getwijfeld over de geplande sluiting van de kerncentrales in Tihange en Doel. Op 18 maart wil de regering definitief de knoop doorhakken over het stoppen met kernenergie, maar de oorlog in Oekraïne heeft alles op zijn kop gezet. Het langer openhouden van in ieder geval de jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, is nu voor steeds meer politici een optie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal