IOC wil geen Russische en Belarussische sporters bij wedstrijden

Een delegatie van Rusland tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen, eerder deze maand in Peking. © AFP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat sportbonden wereldwijd geen sporters uit Rusland en bondgenoot Belarus mee laten doen aan evenementen. Het overkoepelende sportcomité zegt dat besluit te hebben genomen vanwege „de integriteit van de sport en de veiligheid van deelnemers”.

redactie

Mocht het vanwege juridische of praktische redenen niet meer lukken om sporters uit die landen te weren, dan wil het IOC in ieder geval dat sporters uit Rusland en Belarus niet mogen deelnemen onder de vlag van hun land en alleen als neutrale sporter. Als dat in extreme omstandigheden, zoals tijdgebrek, ook niet mogelijk is, zou de organisatie van een evenement zelf moeten kijken wat passend is. Dat is vooral met het oog op de Paralympische Winterspelen, die op 4 maart beginnen in China. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft gezegd woensdag te overleggen over de kwestie.

Gehoor

Het IOC meldde eind vorige week al dat bonden hun sportwedstrijden weg moeten halen uit die landen. Daar blijft het comité achter staan, zegt het nu. Veel sportbonden hebben daar al gehoor aan gegeven.

Het WK volleybal is in augustus en september voorlopig nog wel in Rusland. De Nederlandse volleyballers zullen daar niet heengaan, maakte volleybalbond Nevobo maandag bekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal