Limburgse actie voor hulpgoederen vluchtelingen Oekraïne

Oekraïners worden door het geweld van huis en haard verdreven. © Hollandse Hoogte / ANP

Kerkrade -

Vanuit Kerkrade is een actie gestart om hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen te verzamelen. Die worden woensdag in een konvooi naar Oost-Europa gebracht, zegt initiatiefneemster Natasia Boom.

Theo Sniekers

Zij heeft zich aangesloten bij de internationaal opererende beweging Sisters voor sisters Oekraïne. De actie is pas zaterdag gestart, „maar er komen al uit alle hoeken spullen binnen. Dekens, winterkleding, voedsel, water, medicijnen. Zaken voor de eerste levensbehoeften.”

De spullen kunnen aangeboden worden in opslagcentra in Eygelshoven, Heerlen, Landgraaf, Brunssum en Stein. Boom had zondagmiddag al meer dan duizend reacties op Facebook, vooral uit Parkstad, maar bijvoorbeeld ook van een paar mensen uit Aken en België. Organisaties als het Leger des Heils en crisishulp bieden eveneens goederen aan. Net als afvalinzamelaar Rd4, „maar daarvoor is nog toestemming van de gemeenten nodig”.

Vervoer

Er zijn al circa dertig voertuigen aangeboden om de hulpgoederen naar Polen en Roemenië te brengen, waar Oekraïense vluchtelingen dicht bij de grens worden opgevangen. Het zijn personenwagens, maar ook hebben twee vrachtwagenbestuurders uit Spijkenisse hun hulp aangeboden, zegt Boom. Woensdag vertrekt het konvooi richting Berlijn, waar alle hulpaanbieders zich dan verzamelen. Van daaruit gaat het gezamenlijk richting oosten.

Lees ook: Duizenden vluchtelingen in de file voor Poolse grens: ‘We vragen de wereld om hulp’

Al circa dertig mensen hebben volgens Boom aangeboden Oekraïense vluchtelingen hier in Limburg bij hun thuis tijdelijk te huisvesten. Ook de Veteranen Vereniging is bereid te helpen. „Maar ik kan me voorstellen dat die liever in de buurlanden van Oekraïne worden opgevangen.” Er loopt ook een crowdfundingactie via de Facebooksite van Natasia Boom.

Wie hulpgoederen heeft voor Oekraïne kan die inleveren op de Benzenraderweg 73 in Heerlen, de Dorpsstraat 183 in Brunssum en aan de Lindelaan 12 in Kerkrade. Dit kan nog tot dinsdag 15.00 uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal