Sabic in Geleen draait voor 30 procent op groene stroom uit Friesland

Windpark Fryslân in het IJsselmeer.  

Windpark Fryslân in het IJsselmeer.  © Beeldkrullend

Geleen
onze verslaggever

Sabic heeft een langlopende overeenkomst gesloten voor de levering van groene stroom uit Friesland.

Die is afkomstig van Windpark Fryslân en is goed voor ongeveer een derde van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de fabrieken van het petrochemieconcern op het Geleense chemiecomplex Chemelot.

Dat heeft Sabic woensdag laten weten. Eerder werd al bekend dat Chemelot sinds 1 januari van dit jaar jaarlijks ongeveer 350 gigawattuur aan duurzame windenergie van Windpark Fryslân ontvangt, wat gelijk staat aan de stroomproductie van 21 windturbines. Het windpark staat in het Friese deel van het IJsselmeer.

Lees ook: Chemelot krijgt groene stroom uit Friesland

Sabic ontvangt per jaar 300 gigawattuur aan groene stroom van het Friese windmolenpark. Dat komt neer op 30 procent van de totale jaarlijkse stroombehoefte van de fabrieken in Geleen. Het levert het Saudische concern daar naar eigen zeggen een CO₂-reductie op die gelijk staat aan het emissiereductiepotentieel van 3 miljoen bomen.

De groene stroom uit Friesland wordt ook gebruikt door andere bedrijven op het chemiecomplex. AnQore, producent van acrylonitril waarvan onder meer koolstofvezels worden gemaakt, is een van de afnemers. Volgens het bedrijf zorgt het contract met het Friese windmolenpark ervoor dat de fabriek van AnQore voortaan voor 100 procent draait op duurzaam opgewekte elektriciteit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee