Rutte: ‘Mensen met kleine portemonnee moeten even geduld hebben’

Print
Rutte: ‘Mensen met kleine portemonnee moeten even geduld hebben’

Afbeelding: ANP / ANP

De Russische agressie in Oekraïne is „totaal ongekend” en richt zich meer en meer op civiele doelen, constateert minister-president Mark Rutte.

Hij noemt het van groot belang dat eventuele oorlogsmisdaden „goed gedocumenteerd” worden, zei de premier na afloop van extra ministerieel overleg over de oorlog.

Lees ook: Gaat Poetin oorlogsmisdadiger Mladic achterna?

„We hebben allemaal de verschrikkelijke beelden gezien van het opblazen van de mediatoren in Kiev, maar ook de verwoesting van overheidsdoelen en appartementencomplexen in Kharkov”, aldus Rutte. „Dit zijn echt beelden die ons allemaal op het netvlies staan geëtst en die we niet meer kunnen vergeten.”

Het is volgens Rutte belangrijk om mogelijke oorlogsmisdaden goed bij te houden. Nederland dringt daarom in VN-verband aan op de instelling van een speciale onderzoekscommissie. „Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven, het recht moet zijn beloop hebben.”

Nederland heeft daarnaast geconstateerd dat Rusland omstreden clustermunitie heeft ingezet in de strijd in Oekraïne. Het is volgens defensieminister Kajsa Ollongren belangrijk om te achterhalen „in welke context die clustermunitie precies is ingezet om te weten of dat ook tegen het humanitair oorlogsrecht ingaat”.

Videoboodschap

Rutte gaat een videoboodschap opnemen om de bevolking van Oekraïne toe te spreken. Hij doet dat op verzoek van de Oekraïense president Volodomir Zelenski, zei Rutte na afloop van extra kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne.

Hij denkt dat meer regeringsleiders een verzoek hebben ontvangen om een boodschap op te nemen. „Ik vermoed dat dit aan meer gedaan is, dat gaan we zien. En ik ga uiteraard aan het verzoek voldoen.” Hij wilde nog niet kwijt wat hij gaat zeggen.

Hulp aan Polen voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Niet alleen zijn Oekraïense vluchtelingen welkom in Nederland, het kabinet heeft ook hulp aangeboden aan Polen, dat op dit moment het „overgrote deel” van de vluchtelingen uit Oekraïne opvangt. Dat heeft premier Mark Rutte de afgelopen dagen besproken met de Poolse president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki. Hij heeft het land daarnaast „gecomplimenteerd” voor het opvangen van zoveel vluchtelingen.

„Dat is voor hen een enorme hoop werk”, benadrukt Rutte. Daarom heeft hij de Poolse politiek hulp aangeboden. „Als wij jullie kunnen helpen met de opvang ín Polen, dan zullen wij uiteraard alles daarvoor doen.”

Ook andere Europese landen moeten vluchtelingen opvangen. Nederland doet dat „zo ruimhartig mogelijk”, benadrukt Rutte.

‘Mensen met kleine portemonnee moeten even geduld hebben’

Mensen met een kleine portemonnee krijgen financiële ondersteuning van het kabinet, maar dit is niet binnen twee weken geregeld. Dat stelde premier Mark Rutte.

De stijgende prijzen raken iedereen, maar er zijn vooral zorgen over mensen die nu al moeite hebben om rond te komen. Eerder was al duidelijk dat zij een vorm van financiële tegemoetkoming zouden krijgen, voor onder meer de stijgende energieprijzen.

Ook prijzen van andere producten gaan omhoog. De tegemoetkoming kan niet in een handomdraai worden geregeld, stelde Rutte. Het gaat echter ook geen maanden duren. Het is niet duidelijk hoe de vergoeding eruit gaat zien.

„Het dempen van de effecten is niet per dag te regelen in het huidige tempo van de stijgende prijzen aan de benzinepomp”, aldus Rutte. „We gaan in kaart brengen wat we kunnen doen.” Naast hulp voor minima gaat het kabinet zich daarbij ook richten op mensen met middeninkomens. „Het is onmogelijk om dit snel te regelen. Dit hoort bij een geopolitieke crisis.”

Regeerakkoord

De Russische invasie van Oekraïne heeft gevolgen voor de begroting van het kabinet, zegt premier Mark Rutte. Maar dat betekent niet dat er op grote schaal wordt geschoven met uitgaven die eigenlijk voor andere ambities (zoals het verminderen van CO2-uitstoot en van de neerslag van stikstof) opzij zijn geschoven. „Het regeerakkoord staat”, zegt Rutte. Daar zijn nu eenmaal afspraken over gemaakt, aldus de premier.

„Het zijn hele grote vraagstukken die zich aandienen”, benadrukt Rutte. Daarnaast wijst hij erop dat er „in het voorjaar altijd financiële problemen moeten worden opgelost”. Het komt dus vaker voor dat het kabinet in de voorjaarsnota (waarin het een nieuwe stand van zaken van de rijksbegroting geeft) de begroting behoorlijk vertimmert. Het gaat om „een grote geopolitieke gebeurtenis”, die „ook invloed zal hebben op onze begroting”, aldus Rutte.

Daar zullen de coalitiepartijen opnieuw over praten. Maar „die ambitie staat” zegt hij over de dure plannen van het kabinet. „Het is niet het openbreken van het regeerakkoord, dat ligt er”, aldus Rutte. Het kabinet wil „binnen het regeerakkoord ervoor zorgen dat we in staat zijn de financiële en geopolitieke vraagstukken het hoofd te bieden”.

Deze week leken vicepremiers Sigrid Kaag (D66-leider, minister van Financiën) en Wopke Hoekstra (CDA-leider, minister van Buitenlandse Zaken) niet op één lijn te zitten over wat er nu met de begroting moet gebeuren. Volgens Hoekstra moet het kabinet „terug naar de tekentafel”, zo zei hij tegen De Telegraaf. Maar dat gaat Kaag te ver. Tegen Nieuwsuur zei ze het „onverantwoord” te vinden om bijvoorbeeld extra uitgaven aan defensie uit het voorgestelde klimaatfonds te halen. Daarvoor zijn vele miljarden opzij gezet in het recent gepresenteerde coalitieakkoord.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer vroeg het kabinet mandaat om „naar manieren te zoeken om nog deze kabinetsperiode structureel extra te investeren in Defensie, zonder dat dit ten koste gaat van andere investeringen”. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de gezondheid van de staatsfinanciën. Rutte IV is voornemens ongekend veel geld te stoppen in de aanpak van allerlei problemen. De komende weken zal de coalitie zich moeten buigen over de vraag hoe de begroting er voor dit jaar uit moet zien, in deze nieuwe realiteit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee