Bitcoin kans of bedreiging?

Print
Bitcoin kans of bedreiging?

Afbeelding: pexels-photo.

Je hoort en leest er van alles over, maar het is niet zo makkelijk om er echt grip op te krijgen. Crypto valuta. Wat is het? En wat is het belang ervan? Moet je een roekeloze opportunist met te veel geld zijn om er in te stappen. Of is het juist een kans voor iedereen in alle lagen van de bevolking om er beter van te worden?

Bij Bitcoin Prime gaan ze voor dat laatste. Het platform biedt iedereen de mogelijkheid op een makkelijke manier kennis te maken met de wereld van bitcoin. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor mensen die het handelen in bitcoins wel eens willen proberen, maar het ook spannend vinden omdat ze denken dat ze er te weinig van begrijpen om goed te kunnen handelen in de bitcoin. We kennen allemaal de verhalen van torenhoge winsten, maar ook die van kelderende opbrengsten en investeerders die daardoor in de problemen kwamen.

De technologie achter bitcoin, de bekendste van de cryptovaluta is ingewikkeld. En daarom voelt het spannend om erin te gaan investeren. Aan de andere kant stappen we dagelijks in een auto die we zelf ook niet meer kunnen repareren en maken we gebruik van allerlei digitale apparatuur waar we de techniek ook niet van begrijpen. We zijn allang volstrekt afhankelijk van systemen en machines die voor ons denken.

De bitcoin is een munt, maar je kunt hem niet vastpakken zoals een euro of een dollar. Je kunt er wel op steeds meer plaatsen mee betalen. Voor diensten en producten die online worden aangeboden. Iedere bitcoin bestaat uit een reeks complexe algoritmen en computercode, elke eenheid is uniek en kan niet worden nagemaakt. De waarde schommelt net als bij andere valuta, maar er is geen overheid of andere baas over bitcoin die de waarde van de munt kan beïnvloeden. Dat is een groot verschil met traditionele valuta, de macht is veel meer verspreid bij cryptovaluta.

Wie maakt en beheert die bitcoins dan, als er geen banken en overheden aan te pas komen? Dat zijn de zogenoemde miners. Zij stellen de computer hardware ter beschikking die nodig is voor de handel en de aan- en verkopen met bitcoins. In ruil daarvoor krijgen ze nieuwe bitcoins. Iedereen kan bitcoins minen, maar je hebt er wel veel verstand van programmeren voor nodig en hele dure computer onderdelen. Minen is dus niet zomaar voor iedereen weggelegd.

Toch kan iedereen die het aandurft te investeren in deze nieuwe vorm van geld mee profiteren van het groeiende belang van de handel in cryptomunten. Zonder zelf te programmeren. Net als andere investeringen is er altijd een risico aan verbonden, maar dat is bij bitcoins niet veel groter dan bij andere handel. Het is nieuw, het is hogeschool automatisering en het komt vooral in het nieuws als er spectaculaire winsten of verliezen geboekt worden.