Tips waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis

Print
Tips waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis

Afbeelding: pexels-photo.

In het mooie Limburg staan verschillende woningen te koop. Maar de huizenmarkt is op dit moment niet optimaal en daardoor is het moeilijk om aan een goede koopwoning te komen. Waar moet je op letten bij het kopen van een woning in Limburg? En wat is een WOZ bezwaar? Dat lees je in dit artikel. Ben je klaar om je toekomstige (eerste) koopwoning te gaan zoeken?

Bepaal de kosten en bezichtig meerdere koopwoningen
Begin met het bepalen van het bedrag dat je wil besteden aan de woning. Kortom: weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je aan je zoektocht naar een woning begint. Als je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht kijken naar de ideale woning binnen jouw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten. Daarnaast hoef je je daarna in je zoektocht geen zorgen te maken over de kosten en kan je je richten op de ideale woning. Heb je een mogelijke koopwoning gevonden? Ga niet af op een enkele advertentie. Bezichtig altijd meerdere woningen voordat je een keuze maakt. Bekijk ook woningen die wellicht niet je eerste keuze zijn. Zo kun je de woningen goed met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Zet urgente elementen op papier voor je gaat bezichtigen
Maak vooraf een lijstje met je wensen en je eisen. Zet deze in volgorde van urgentie. Je kunt het lijstje na een bezichtiging gebruiken als handige checklist. Bijvoorbeeld: tuin op het zuiden, aanwezigheid garage, basisschool op loopafstand enzovoorts. Houd er wel rekening mee dat je in de huidige markt waarschijnlijk niet al je wensen kunt laten vervullen, maar doe ook niet teveel water bij de wijn. Jij moet je de komende jaren wel thuis kunnen voelen in het huis dat je gaat kopen. Let bij het maken van het lijstje op de mogelijkheden die de woning biedt. Houd hierbij niet alleen rekening met je huidige situatie maar ook met toekomstplannen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor het realiseren van een op- of uitbouw. Ga na een bezichtiging ook de buurt verkennen. Dit is erg belangrijk. Rijd op verschillende tijden, zoals ’s avonds en in het weekend, langs de mogelijke woning die je wil kopen om te kijken hoe het met de parkeergelegenheid staat en eventuele overlast. Houd er rekening mee dat de huizenmarkt heel snel gaat. Heb je een leuk huis gezien, maak dan snel een afspraak voor een bezichtiging.

Wat is een WOZ bezwaar?
WOZ bezwaar valt onder de wet WOZ. Deze wet bepaalt dat voor een aantal belastingen een en dezelfde waarde van onroerende zaken wordt gebruikt. Het gaat hierbij om de inkomstenbelasting, de gemeentelijke onroerende zaakbelastingen en de waterschapsomslag gebouwd. De gemeente is de instantie die de onroerende zaken bepaald voor de Wet WOZ. Je kan bij de gemeente bezwaar maken tegen een WOZ beschikking. Dit heet WOZ bezwaar. In het bezwaar moet je opschrijven waarom je het niet eens bent met de beschikking die is opgesteld door de gemeente.