Toch geen prijsverhoging Rivian; topman spreekt van ‘meest pijnlijke fout’

Print
Toch geen prijsverhoging Rivian; topman spreekt van ‘meest pijnlijke fout’

De elektrische SUV R1S van Rivian.  Afbeelding: Rivian

Rivian draait na een storm van protest de prijsverhoging van zijn elektrische auto’s terug naar het oude niveau. „Ik heb veel fouten gemaakt sinds ik meer dan twaalf jaar geleden met Rivian begon, maar deze was de meest pijnlijke”, aldus topman RJ Scaringe.

Klanten die een pick-uptruck of SUV bestelden werden met ingang van afgelopen dinsdag geconfronteerd met een prijsverhoging van liefst 20 procent. Aanleiding daarvoor waren de inflatiedruk en gestegen kosten van onderdelen.

Lees ook: Beoogde partner VDL Nedcar Rivian verhoogt prijzen van auto’s

Klanten annuleerden daarop massaal hun bestellingen. Zij spraken van ‘verraad aan supporters van het eerste uur’. In een reactie geeft Rivian nu toe dat het vertrouwen bij klanten is geschonden. De prijsstijging wordt teruggedraaid, zo laat de topman in een brief aan klanten weten.

Hoewel de aanvankelijke prijsverhoging Rivian schade heeft berokkend, hebben veel vergevingsgezinde klanten hun geannuleerde orders toch weer hersteld.

De prijs voor de elektrische pick-up R1T werd verhoogd van 67.500 dollar (circa 61.500 euro) naar 79.500 dollar en van de SUV R1S van 70.000 naar 84.500 dollar. Daarop dook het aandeel Rivian bijna 5 procent in de min.

Start-up Rivian ging in november vorig jaar naar de beurs; qua notering de zes grootste in de Amerikaanse geschiedenis. Rivian wordt onder meer ondersteund door Amazon, T. Rowe Price en Ford. Rivian wil naast Normal in Illinois een nieuwe fabriek in de buurt van Atlanta, Georgia. Tegen de beoogde locatie is inmiddels fel verzet van de lokale bevolking.

Lees ook: Oorlog Oekraïne legt productie VDL Nedcar voor onbepaalde tijd plat

Het automerk heeft ook VDL Nedcar in Born op het oog als partner voor de bouw van zijn auto’s. Er worden door de top van beide bedrijven gesprekken gevoerd over een strategische samenwerking en op termijn zelfs een volledige overname van de fabriek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee