Frituren dreigen om te vallen door hoge gasprijs: ‘Frietje 20 procent duurder’

Branchekoepel ProFri zegt dat 70 procent van alle frituren last krijgt van de hoge gasprijs. © ANP

Sittard -

Cafetaria’s dreigen om te vallen door de explosief gestegen gasprijs. Veel frituurhouders kampen met fors hogere kosten, ook voor verpakkingen, frituurolie en snacks. De branche luidt de noodklok. En een frietje zou wel eens flink duurder kunnen worden.

Stefan Dölcken

„Ondernemers zijn in paniek”, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) die meer dan 5000 frituurhouders vertegenwoordigt. „De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog.”

De meeste frituren draaien op gas, slechts 20 tot 30 procent werkt op stroom. Een gemiddelde buurtcafetaria was volgens een berekening van ProFri een jaar geleden 1200 euro per maand kwijt aan gas en stroom. Nu is dat ruim 3600 euro. „Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen nog hoger. Om die kosten te dekken, zouden ondernemers hun prijzen met minimaal 20 procent moeten verhogen.”

Kosten

ProFri schat dat zo’n 70 procent van alle frituren, nu of binnenkort, wordt geraakt. Van Rooij: „Ongeveer 40 procent heeft een variabel contract en betaalt al een hoge prijs, 60 procent heeft een vast contract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af. Ook die ondernemers worden dan geconfronteerd met een enorme stijging van de kosten.” Dat kan ertoe leiden dat de frituur op de hoek kopje-onder gaat, vreest ProFri. En het is niet alleen de gasprijs die ondernemers nekt. Ook verpakkingen, snacks en frituurolie zijn duurder geworden.

Rottijd

„Het is een rottijd”, zegt Nancy Frijns, samen met haar ouders eigenaar van Friture-Cafetaria Sjefke in Maastricht. „Wij hebben nog geluk dat het pand van ons is en we geen huur hoeven te betalen. Maar het is niet alleen het gas. Verpakkingen zijn ook dramatisch duur, daar klaagt iedereen over.” Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt frituurhouders parten, zegt ze. „Dat hoor ik van veel collega’s, de personeelskosten zijn ook flink aan het stijgen.”

Gaat ze de prijzen verhogen? „Ik probeer dat zo lang mogelijk uit te stellen. Maar als zo blijft gaan als nu, dan zal ik wel moeten. Het zou me niet verbazen als sommige cafetaria’s het niet redden. Wat corona niet voor elkaar heeft gekregen, dat doet de prijs voor gas en verpakkingen wel, vrees ik.”

ProFri vraagt het ministerie van Economische Zaken om financiële hulp. Van Rooij: „Nu worden ondernemers na corona alweer met de volgende crisis geconfronteerd. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal