‘Oudere werknemers door krapte arbeidsmarkt in trek’

 © Getty Images

Sittard-Geleen -

De banen liggen momenteel voor het oprapen, maar werknemers zijn door de krapte op de arbeidsmarkt nauwelijks te vinden. In een poging alsnog nieuw personeel in te lijven, schakelen steeds meer werkgevers over op de 50- en 60-plusser, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Redactie WijLimburg

Jong, talentvol en mét de nodige ervaring al op zak. Het is voor veel werkgevers de ideale sollicitant, maar tegelijkertijd eentje die vandaag de dag nog nauwelijks te vinden is. Steeds meer werkgevers zijn dan ook geneigd om te kiezen voor ervaring, stabiliteit en senioriteit, oftewel de 50- en 60-plusser.

Eisen naar beneden bijgesteld

Driekwart van de bevolking tussen de 50 en 65 jaar heeft momenteel een baan. Niet eerder was dat aandeel zo hoog, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging zal naar verwachting verder oplopen, mede omdat opleidings- en ervaringseisen voor veel functies naar beneden zijn bijgesteld. „Als je aan het werk wil, moet je er nú bij zijn”, zegt een woordvoerder van Oudvit, een uitzendbureau voor senioren.

Loyaliteit

De toegenomen interesse in oudere werknemers zou zomaar van korte duur kunnen zijn, waarschuwt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. Werkgevers zouden over het algemeen vaak terugvallen in oude patronen als het minder gaat met de economie, waar 50-plussers zomaar de dupe van zouden kunnen worden. „Maar in de praktijk zien we dat als werkgevers eenmaal een 50-plusser hebben aangenomen, ze om meer 50-plussers vragen. Zij blijven immers vaak loyaal aan het bedrijf.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal