Twee Limburgse vrouwen komen om bij verkeersongeluk in Zuid-Afrika

De weg waar het ongeluk gebeurde. © Streetview

Drie Nederlandse toeristen zijn vrijdagmiddag in het oosten van Zuid-Afrika om het leven gekomen bij een botsing tussen een taxibusje en een vrachtwagen. Het gaat om twee Limburgse vrouwen van 55 en 21 jaar oud en een 27-jarige man uit Zuid-Holland.

Marcel Vink

Een vierde Nederlander raakte ernstig gewond. Uit welke plaatsen de slachtoffers komen is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het tragische ongeval en laat weten consulaire bijstand te verlenen.

In totaal kwamen vijf mensen om het leven bij de, zoals betrokkenen omschrijven, gruwelijke crash. Het ongeluk had plaats op de tolweg N4 in de richting van Mbombela. Dat is bij de Schoemanskloof-pas in de provincie Mpumalanga, in het oosten van Zuid-Afrika. De andere twee slachtoffers zouden uit het land zelf komen.

Bestelwagen

Volgens een woordvoerder van het provinciale departement van veiligheid raakten de twee voertuigen elkaar. ,,Het ongeluk gebeurde toen een vrachtwagen en een minibustaxi betrokken waren bij een aanrijding van opzij”, geeft hij aan in lokale media. ,,De vrachtwagen kwam daarna vervolgens nog frontaal in botsing met een bestelwagen die in de tegenovergestelde richting reed.”

Hij voegde eraan toe dat de Nederlandse inzittenden in een Quantum-minibusje zaten dat toebehoort aan tourbedrijf Eco Coaches. Ook de chauffeur van de minibus, en die van de bestelwagen, kwamen om het leven.

Ambulances waren snel ter plaatse, waarna al snel duidelijk werd dat vijf slachtoffers het niet hadden overleefd. De andere gewonden werden met spoed naar ziekenhuizen gebracht. De weg was de rest van de dag afgesloten, en werd pas zaterdagochtend weer geopend.

Cabine

,,De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk en het onderzoek ernaar is in volle gang”, zei de woordvoerder van het departement. Volgens woordvoerder Kyle van Reenen van hulpdienst Emer-G-Med moest de bestuurder van de vrachtwagen uit zijn cabine worden geknipt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal