Floorizant blijft gezonde maaltijden naar kwetsbare ouderen brengen

 © Floor Albertz

Maastricht -

„Wat begon als een onbezonnen project in lockdowntijd met als enige doel mensen blij te maken, is nu al meer dan een half jaar een voltijds baan”, vertelt Floor Albertz. In maart 2020, toen haar baan in de horeca stillag en haar zusje thuisonderwijs volgde, startte ze met Floorizant. Het bedrijf levert verse, gezonde maaltijden aan kwetsbare ouderen in Maastricht. Dat de coronamaatregelen grotendeels zijn verdwenen, is geen reden om te stoppen. „Er zijn nog steeds eenzame ouderen.”

Redactie WijLimburg, Lieke Rijkx

„Mijn zusje en ik verveelden ons. Ik houd van koken. En we wisten dat in de wijk Blauwdorp in Maastricht veel ouderen wonen die vanwege corona de deur niet uit konden, niet goed zelf konden koken en ook niet veel bezoek kregen.”

Hele familie

Floorizant begon als een echt familieproject. Zorgzaamheid voor kwetsbaren kreeg Albertz met de paplepel ingegoten. „Niet alleen mijn zusje hielp mee, ook mijn ouders en mijn opa. Zo lukte het om drie keer per week maaltijden te brengen. Mijn zusje gaat al lang weer naar school en mijn ouders hebben nu minder tijd dan een jaar geleden, maar voor de kerstmaaltijden hielp de hele familie weer keihard mee. En iedereen blijft me steunen. Als ik niet op de fiets met maaltijden bij de mensen langs kan gaan, rijden mijn opa of mijn vriend me rond. Ik heb mijn rijbewijs nog niet, daar ben ik druk mee bezig.”

Pareltjes

Veel van de mensen waar Albertz aan huis kwam, waren cliënten van zorgorganisatie Envida. „Envida vroeg mij op een gegeven moment of ik van mijn ‘coronaproject’ mijn werk wilde maken. Ze zijn sinds augustus 2021 een vaste afnemer van 150 maaltijden per week.” Het plan om een eigen bedrijf te beginnen had Albertz al langer, maar dan dacht ze aan een eigen café. „Floorizant is toch heel anders, maar ik zou niet meer anders willen.”

Het leukste aan haar werk vindt Albertz ‘de pareltjes van mensen’ bij wie ze aan de deur komt. „Eerlijk is eerlijk, veel oudere mensen mopperen en klagen, maar er zijn ook heel warme, sociale mensen bij die echt opleven als ik aan de deur kom. Dat zijn de mensen waar ik het voor doe.” Begin februari testte Albertz positief op corona. „Toen moest ik alle afnemers afbellen. Ze waren direct super bezorgd, wensten me beterschap, en toen ik de maandag erna weer aan de deur stond, was iedereen blij me weer te zien.”

Signaleren

Met Floorizant heeft Albertz ook een signalerende functie. „Ik doe meer dan alleen gezonde maaltijden afleveren. Ik maak altijd een praatje, vraag hoe het met mensen gaat, informeer naar hun bezigheden. Daardoor leer ik ze snel kennen. Ik heb het gauw door als het niet zo goed gaat. Als mensen op woensdag ‘anders’ de deur opendoen dan op maandag, dan vraag ik door. Als ik me zorgen maak, laat ik dat weten aan de thuiszorg of de huisarts. Ook nu bijna alle coronamaatregelen zijn opgeheven, zijn er nog steeds eenzame ouderen. Fijn dat ik hun leven een beetje kan opfleuren.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal