Verrassingsstaking bij windturbine-palenmaker Sif komende woensdag

Sif in Roermond © De Limburger

Roermond -

FNV Metaal houdt woensdag een verrassingsstaking bij Sif in Roermond. Medewerkers van de windturbinemaker leggen het werk voor 24 uur of meer neer.

Redactie

Het beursgenoteerde Sif – maker van megagrote stalen funderingspalen voor windturbines op zee – is voor de vakbonden het volgende uitverkoren doelwit in de strijd voor een betere cao Metaal en Techniek.

Lees ook: ‘Sif moet mee in de strijd’

FNV-bestuurder Karel-Jan Kivits: „Het gaat Sif – zoals ook veel andere bedrijven in de sector Metaal en Techniek – voor de wind, maar daar merken de werknemers weinig van. In plaats van naar het verslechteringspakket van de werkgevers snakken ze naar een winddichte cao.”

De bonden eisen onder andere een loonsverhoging (5 procent), het afschaffen van de jeugdlonen, een minimaal bruto uurloon van 14 euro en vanaf 55 jaar twee vakantiedagen erbij. De inzet is verder gericht op een zwareberoepenregeling en vaste contracten voor flexkrachten die langer dan negen maanden werken in een functie.

Op 14 oktober vorig jaar wezen de vakbonden het laatste cao-bod van de werkgevers af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna in het hele land stakingen plaatsvinden, zowel regionaal als bij afzonderlijke bedrijven.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal