Minder nieuw plastic door hoge olieprijs

Sabic in Geleen. © Peter Schols

Amsterdam -

De productie van plastic wordt geraakt door de oplopende olieprijzen. Zo heeft in Azië een groot aantal petrochemische producenten de productie verlaagd.

ANP/Bloomberg

Volgens handelaren in Azië gaat het in sommige gevallen om een beperking van de productie tot 80 procent van grondstoffen die gebruikt worden in allerlei zaken zoals speelgoed en auto-interieurs.

Een woordvoerster van chemiefabrikant Sabic in Geleen zegt dat de installaties in Nederland nog volgens de normale planning draaien. Wel merkt het bedrijf dat de markten volop in beweging zijn. Sabic houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Daarover is ook contact met klanten en andere partijen.

De plasticindustrie heeft last van stijgende prijzen van ruwe olie. Daarnaast is er onzekerheid over de leveringen van nafta, een belangrijke grondstof voor kunststoffen, uit Rusland. Door de problemen is de productie van grondstoffen voor plastics in zogeheten kraakinstallaties in Zuid-Korea, Taiwan en Maleisië al veel minder.

Veel petrochemische fabrieken schorten hun aankopen van grondstoffen uit Rusland op. Ze aarzelen ook om ruwe olie in te slaan tegen de huidige hoge prijzen. Ook omdat hun eindproducten pas over een week of zes klaar zullen zijn en er in de tussentijd nog een hoop kan veranderen.

De huidige hoge vrachttarieven maken de problemen nog groter. Die zorgen er ook voor dat bedrijven hun activiteiten nu stopzetten, omdat ze geen grote verliezen willen riskeren. De winstmarges op producten als ethyleen en propyleen, die worden gebruikt om kunststoffen te maken, waren al laag en zijn verder gekrompen sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal