Aerobel (Bilzen, Belgisch-Limburg) heeft succes met ‘het beste isolerende materiaal ter wereld’

Steve De Pooter en Sam Chartouni van Aerobel met collega-ondernemer Ellen Olislagers van Voka Limburg. © archief HBVL, Tom Palmaers

Geleen -

Een spectaculaire uitvinding doen, dat is één ding. Maar er een product van maken dat kansen biedt om internationaal door te breken, dat is iets anders. Het duo Sam Chartouni (28) en Steve De Pooter (29) van het bedrijf Aerobel (Bilzen, Belgisch-Limburg) is daarin geslaagd. Dat meldt Made in Limburg.

WijLimburg, Lieke Rijkx

Aerobel heeft ook een Nederlandse afdeling, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Het bedrijf werd een kleine twee jaar geleden opgericht om een nieuwe ontdekking op de markt te brengen. Na jarenlang onderzoek ontwikkelden Chartouni en De Pooter een productiemethode voor aerogel. Dat is isolatiemateriaal op basis van silica. Met de hulp van een ‘doorbraaklening’ kan Aerobel nu volop productie draaien.

Silica of siliciumdioxide is een van de meest voorkomende mineralen ter wereld. Silica wordt onder andere als antiklontermiddel gebruikt in voedingsmiddelen, zoals keukenzout of koffiecreamer. En Aerobel gebruikt het dus om aerogel van te maken. „Aerogel is het beste isolerende materiaal ter wereld”, vertelt het duo. „Het is ook ecologisch, brandwerend en waterafstotend. Eigenschappen die je nergens anders terugvindt.”

Aerogel kan worden toegepast in onder andere de luchtvaart, ruimtevaart, de bouw, coatings en zelfs voor de insluiting van nucleair afval.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg