EU komt met nieuw sanctiepakket vanwege inval in Oekraïne

Oekraïense vluchteling. © ANP

De Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over een nieuwe ronde van sancties tegen hoge Russische functionarissen en oligarchen. Dat heeft Frankrijk woensdag via Twitter bekendgemaakt. De sancties zijn een vergelding voor de invasie van Moskou in buurland Oekraïne.

Redactie

De maatregelen omvatten ook beperkingen voor de scheepvaart en drie Belarussische banken worden uitgesloten van het internationale berichtensysteem SWIFT, dat snelle transacties tussen banken mogelijk maakt. De aanvullende sancties moeten nog worden goedgekeurd door de leiders van de 27 lidstaten. Die komen donderdag en vrijdag bij elkaar in de Franse plaats Versailles.

Twee miljoen vluchtelingen

De nieuwe sancties zijn overeengekomen tijdens een vergadering voorafgaand aan de top waarbij vertegenwoordigers van elke lidstaat aanwezig waren.

Meer dan twee miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht en honderdduizenden zitten vast zonder medicijnen of drinkwater sinds de Russische president Vladimir Poetin de invasie bijna twee weken geleden begon. Moskou spreekt van een „speciale militaire operatie” om zijn buurland te ontwapenen. Kiev en zijn westerse bondgenoten doen dat af als een ongegrond voorwendsel voor een niet-uitgelokte oorlog tegen een democratisch land van 44 miljoen mensen.