Volkswagen-baas: schade oorlog kan groter zijn dan impact corona

Herbert Diess. © EPA

ANP

De economische schade als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan voor de Europese economie nog wel eens „veel erger” zijn dan de schade als gevolg van de coronapandemie.

Daarvoor waarschuwt Herbert Diess, topman van autoconcern Volkswagen in de Britse zakenkrant Financial Times. Diess wijst onder andere op de forse prijsstijgingen voor grondstoffen en materialen als gevolg van de oorlog. Daarnaast is de toevoer van energie onzekerder geworden.

Autofabrikanten, waaronder Volkswagen, BMW en Porsche, worstelen ook met de leveringen van cruciale onderdelen nu leveranciers in het westen van Oekraïne gesloten zijn vanwege de Russische invasie. Daardoor worden de autofabrikanten gedwongen om de productie te beperken. De problemen door de oorlog komen bovenop de al bestaande worstelingen van de automakers met tekorten aan onderdelen zoals chips.

Lees ook: De oorlog in Oekraïne treft ook Nedcar: wat is het probleem?

Volkswagen besloot onlangs „tot nader order” te stoppen met het produceren van auto’s in Rusland. De Duitsers hebben eigen fabrieken in Kaloega, ten zuidwesten van Moskou, en Nizjni Novgorod, verder naar het oosten. De productie op beide locaties staat stil. Er worden ook geen auto’s meer naar Rusland geëxporteerd. Dit betreft niet alleen het merk Volkswagen zelf, maar ook zustermerken als Audi, Porsche en Škoda.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal