Advies: geef Baudet berisping voor niet registreren nevenfuncties

 

 © ANP / ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet krijgt mogelijk een ‘berisping’ voor het niet laten registreren van zijn nevenfuncties.

RedactieBron: ANP

Die aanbeveling doet het College van onderzoek integriteit aan de Tweede Kamer, nadat er een klacht tegen Baudet was ingediend. De Kamer zal komende dinsdag over twee voorgestelde sancties stemmen, meldt een woordvoerder.

Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. Het college concludeert dat Baudet gedragsregel 3 van de Gedragscode heeft overtreden.

Sancties

Het college doet aan de Tweede Kamer de aanbeveling om Baudet twee sancties op te leggen: een aanwijzing om zijn twee nevenfuncties alsnog te laten opnemen in het openbare register voor nevenactiviteiten van de Tweede Kamer en voorts hem een berisping te geven vanwege het niet laten registreren van nevenfuncties. Baudet laat via zijn woordvoerster weten dat hij niet van plan is om zijn nevenfuncties noch zijn neveninkomsten alsnog op te geven.

De zwaarste sanctie is een schorsing van een maand. Een betrokkene mag dan niet meedoen aan debatten, maar wel aan stemmingen.

Nevenfuncties

Volgens het college gaat het om twee nevenfuncties: bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media bv. De eerste bv heeft volgens gegevens van de Kamer van Koophandel tot doel het verrichten van alle commerciële activiteiten die voortvloeien uit het werk van Forum voor Democratie. Bij het mediabedrijf is Baudet volgens het college ook nauw betrokken bij commerciële doeleinden.

Het college noemt het een verzwarende omstandigheid dat Baudet niet heeft meegewerkt aan het onderzoek. „De heer Baudet - daarnaar gevraagd en meermalen in de gelegenheid gesteld zijn standpunt toe te lichten - heeft niet de moeite genomen aan het college uit te leggen waarom hij deze nevenfunctie niet heeft geregistreerd, noch informatie te verstrekken over zijn belangen bij de commerciële activiteiten van de bv.”

Baudet schreef meerdere boeken. NU.nl meldde eerder dat de Forum-leider daarmee vorig jaar zeker 85.000 euro had verdiend. Een woordvoerster van de partij sprak dat bedrag eerder tegenover het ANP niet tegen maar benadrukte dat Baudet gewoon belasting betaalt over zijn inkomsten. Overigens had de klacht bij het college geen betrekking op neveninkomsten, omdat de klager hiervoor geen bewijsstukken kon leveren.

Vorige maand stelde Baudet dat zijn neveninkomsten niets met zijn werk als parlementariër hebben te maken en dat mensen niet op hem moeten stemmen als ze hem niet vertrouwen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee