ECB laat rente ongemoeid, gaat opkoopprogramma sneller afbouwen

ECB-president Christine Lagarde. © EPA

ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn belangrijkste rentetarieven donderdag niet veranderd, maar gaat het opkopen van obligaties sneller afbouwen.

Dat maakte de centrale bank voor de eurozone bekend na zijn beleidsvergadering.

De rentes van de ECB zijn op dit moment extreem laag, een maatregel die het economisch herstel van de coronacrisis moet stimuleren. Banken in de eurozone kunnen gratis geld lenen bij de centrale bank en moeten juist betalen om geld te stallen bij de ECB.

Een andere stimuleringsmaatregel is het opkopen van leningen, waarmee de centrale bank geld de economie in laat stromen. Van het wegens de coronacrisis opgezette massale opkoopprogramma van in totaal 1850 miljard euro was al bekend dat het eind maart zou eindigen. Nu meldt de ECB ook de aankopen van schulden in het kader van een ander stimuleringsprogramma sneller af te bouwen.

Lees ook: ABN AMRO: oorlog raakt inflatie maar zorgt nog niet voor recessie

Waar in de maanden april, mei en juni aanvankelijk maandelijks voor 40 miljard euro aan obligaties zouden worden opgekocht, verlaagt de ECB dat in mei en juni tot 30 miljard en 20 miljard euro. Waarschijnlijk stopt de ECB in het derde kwartaal volledig met dit opkoopprogramma.

De ECB heeft als taak de inflatie stabiel te houden op ongeveer 2 procent. Beleidsmakers voor de eurozone zitten in een lastige situatie. Enerzijds stijgen de prijzen voor veel producten snel door de oorlog in Oekraïne, waardoor een renteverhoging als rem op inflatie aanlokkelijk zal worden. Maar het geweld aan de grens met de Europese Unie en sancties tegen Rusland zullen waarschijnlijk ook economische schade veroorzaken. Waarschijnlijk zal ECB-president Christine Lagarde hier later tijdens de toelichting op het rentebesluit veel vragen over krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal