Timmermans: eventuele toetreding Oekraïne tot EU duurt jaren

Frans Timmermans. © ANP / ANP

Eurocommissaris Frans Timmermans was vooraf niet op de hoogte van de opmerking die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maakte over mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Aan tafel bij Jinek vertelde Timmermans donderdagavond dat een eventueel lidmaatschap van het belaagde Oost-Europese ongelooflijk ingewikkeld is.

RedactieBron: ANP

Eind vorige maand zei Von der Leyen dat Oekraïne op termijn lid mag worden van de Europese Unie. Volgens Timmermans is dit voorlopig echter niet realistisch. „We hebben met veel verder ontwikkelde landen als Polen en Tsjechië vanaf 1989 tot 2004 onderhandeld”, aldus Timmermans bij Jinek. „Zo’n lange periode gaat daar overheen en dat zal met Oekraïne zeker niet korter zijn.”

Lees ook: Zorgen om mensenhandel, mannen in Nederland op zoek naar Oekraïense vrouwen: ‘Vrouwen en kinderen op de vlucht zijn kwetsbaar’

Volgens de eurocommissaris wilde Von der Leyen met de opmerking aangeven „dat Oekraïners Europeanen zijn, in onze waarden geloven en zelfs bereid zijn te sterven voor onze waarden. Wie zijn wij dan om te zeggen: jullie mogen er niet bij?”

Lees ook: Omstreden kazerne Weert toch weer aangewezen als opvanglocatie vluchtelingen

Eerder zei premier Mark Rutte ook al dat het nu niet zinvol is om te praten over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Ook hij noemde toetreding tot de unie een „heel complex, tijdrovend en ingewikkeld proces”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal