Aantal gastgezinnen voor Oekraïners loopt op naar 25.000

Reportage vluchtelingen aan grens Polen en Oekraïne. © De Telegraaf

Het aantal gastgezinnen dat zich heeft aangemeld voor de opvang van Oekraïners in nood is opgelopen naar 25.000. Het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne heeft zijn database met 8600 gastgezinnen overgedragen aan de organisatie Takecarebnb, die zich bezighoudt met de screening van de gezinnen. Takecarbnb meldde donderdag dat al ongeveer 16.000 potentiële gastgezinnen zich hebben aangemeld.

RedactieBron: ANP

Onderdak Oekraïne laat weten daarmee zijn doel te hebben bereikt, namelijk het op tijd inventariseren van potentiële gastgezinnen waar vluchtelingen in huiselijke kring kunnen worden opgevangen. Met het overdragen van de gastgezinnen aan Takecarebnb is het burgerinitiatief daarmee afgesloten.

Lees ook: Denk goed na voordat je vluchteling opneemt: ‘Rij niet zomaar naar grens om autodeur open te zwaaien’

Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, laat weten dat een groep van 75 vrijwilligers druk bezig is met het screenen van de gastgezinnen. Gastgezinnen moeten daarvoor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laten zien. „Als gastgezinnen die niet willen of kunnen laten zien, dan gaat de opvang niet door”, aldus een woordvoerster van Takecarebnb.

Verder is het belangrijk dat de vrijwilligers een „goed gevoel” hebben bij het aangemelde gastgezin. Daarvoor nemen de vrijwilligers de tijd via een telefonisch gesprek. „Onze mensen die dit al jaren doen hebben daar ervaring mee”, aldus de woordvoerster. Gastgezinnen worden verder ook gevraagd naar de ruimte die ze in huis hebben voor opvang, vanaf wanneer mensen kunnen worden opgevangen en of Oekraïners bijvoorbeeld een huisdier kunnen meenemen.

Lees ook: Omstreden kazerne Weert toch weer aangewezen als opvanglocatie vluchtelingen

Takecarebnb verzorgt als onderdeel van het samenwerkingsverband met Leger des Heils, Rode Kruis, VluchtelingenWerk en NLvoorElkaar de registratie en screening van gastgezinnen. De bedoeling is dat vluchtelingen zich bij de gemeente kunnen aanmelden voor particuliere opvang, waarna vrijwilligersorganisatie NLvoorelkaar deze hulpvragen „uitzet” op haar platformen. Wanneer de vluchtelingen bij goedgekeurde gastgezinnen terechtkunnen is nog niet bekend.

Andere initiatieven, zoals Room for Ukraine, zijn vooralsnog van plan de plaatsing en screening zelf op zich te nemen. Room for Ukraine laat weten ruim 9600 bedden aangeboden te hebben gekregen op ongeveer 3600 locaties.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal