Rijschoolhouders luiden noodklok: lessen moeten minstens 10 procent duurder worden

 

 © Hollandse Hoogte / ANP

Susteren -

Vol spanning checken rijschoolhouders dagelijks de prijzen aan de pomp. Iedere prijsstijging betekent een dalende marge per uur rijles. Zonder maatregelen vanuit overheid en CBR gaat de lesprijs binnen drie maanden met minimaal 10 procent omhoog.

Redactie WijLimburg, Lieke Rijkx

Na twee coronajaren met daarin meer dan twintig weken een beroepsverbod was het voor de rijschoolbranche eindelijk tijd om weer op volle toeren te draaien. Maar de brandstofprijzen gooien roet in het eten. De marges op rijlessen dreigen hierdoor te verdampen, met een onvermijdelijke stijging van de lesprijs tot gevolg.

‘Kandidaat de dupe’

Branchevereniging FAM (Federatie Autorijscholen Management) luidt nu de noodklok. De bij FAM aangesloten rijscholen richten zich voornamelijk op beroepsopleidingen. Volgens FAM blijkt het CBR niet bereid om mee te denken met rijscholen van beroepsopleidingen om de kosten te verlagen en de rijbewijskandidaat te ontzien. Een door de branchevereniging aangeboden oplossing werd na overleg van tafel geveegd. „Wij hebben voorgesteld om tijdelijk zonder belading in de vrachtauto’s de lessen te doen en op examen te gaan. Dit scheelt al snel enkele procenten in het brandstofverbruik”, vertelt FAM-voorzitter en eigenaar van Keijbeck Opleidingen in Susteren Roger Keijbeck. „Maar het CBR voelt hier niets voor. De kandidaat wordt hier helaas de dupe van.”

Transportsector

De FAM wil graag de rijbewijskandidaten zoveel mogelijk ontzien en roept daarom de overheid en het CBR op tot actie. Door het nijpende tekort aan personeel in de transportsector wordt er momenteel veel geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe medewerkers. Met de stijging van de brandstofprijzen dreigt het budget voor nieuw personeel sneller op te raken. Keijbeck gaat graag in gesprek met het ministerie en het CBR om samen te kijken naar praktische oplossingen om de stijging van de lesprijzen onder controle te houden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee