‘Thuiswerken is de helft duurder geworden’

 © Getty Images

Den Haag -

Thuiswerken kost een werknemer inmiddels zo’n 3 euro per dag. Dat is de inschatting van directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

ANP

Vorig jaar adviseerde het Nibud nog een richtbedrag van 2 euro per dag aan te houden voor werknemers die thuiswerken. Inmiddels zijn vooral elektriciteit en verwarming veel duurder geworden. De maximale onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag lijkt dus lang niet toereikend om de kosten te dekken. Een exacte berekening heeft het Nibud niet gemaakt. Dat doet het instituut een keer per jaar.

Het gaat voor thuiswerkende werknemers om extra uitgaven aan verbruik van onder meer elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op bureau en stoel mee.

Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet naar kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Sinds de uitbraak van het coronavirus wordt er veel meer thuisgewerkt en veel werkgevers en werknemers verwachten dat ook na de pandemie te blijven doen.

Lees ook: CNV: ‘Grote onvrede over thuiswerkbeleid werkgevers’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal