Anneke Crijns verkoopt Sailcenter Limburg om de reis te maken waar ze als achttienjarige al van droomde

Vaarschool en bootverhuurbedrijf Sailcenter Limburg in Kinrooi (Belgisch-Limburg) staat te koop. Niet vanwege tegenvallende cijfers of andere ellende, maar omdat eigenares Anneke Crijns graag met haar partner op wereldreis wil. Per zeilboot uiteraard.

Redactie WijLimburg, Lieke Rijkx

„Toen ik achttien was, riep ik al dat ik een wereldreis wilde maken met een boot. Maar het leven haalde me in, toen ik met mijn familie in 1999 Sailcenter Limburg kocht.”

Crijns’ partner, met wie ze samen Sailcenter Limburg zou bestieren, overleed in 2003. „Mijn huidige partner vroeg wat ik nog graag zou willen. Toen kwam die wereldreis per boot direct weer bij me op. Hij houdt net als ik ontzettend van varen, reizen en avonturen beleven, maar hij heeft niet dezelfde liefde voor Sailcenter Limburg. In mijn eentje de kar van zo’n groot bedrijf trekken, is best eenzaam. Mijn droom kwam weer naar boven. Dus besloot ik te verkopen.”

Voor die verkoop schakelde Crijns het Roermondse bedrijf Recreamatch in. „De mensen daar hebben een groot netwerk en verstand van marketing.”

Keihard knallen

Er waren hoogte- en dieptepunten in 23 jaar Sailcenter Limburg, waarvan zo’n 40 procent van de klanten uit Nederland komt. „Corona was een dieptepunt, maar ook direct een hoogtepunt. De onzekerheid was lastig. Niet kunnen werken zoals je zou willen. Maar met het team hebben we keihard geknald als we open waren, dat was fantastisch. Ik heb een topteam. Ondanks alles is de omzet stabiel gebleven. Corona maakte ons creatief. En corona zorgde ervoor dat ik dit jaar in het voor- en najaar in plaats van zeven nog maar vijf dagen in de week ga werken. Een stap die ik zonder corona niet had durven zetten.”

Volgens Crijns zijn haar klanten mondiger geworden sinds 1999, veeleisender ook. „Maar ik heb geleerd om duidelijk uit te leggen waar ik voor sta, namelijk het gevoel van thuiskomen, ontspannen, jezelf terugvinden. Daardoor kan ik ook tegen gasten zeggen dat ze niet goed bij Sailcenter Limburg passen en ze bijvoorbeeld een andere vaarschool aanraden. Tegenover de veeleisende klanten staan heel erg veel mooie gasten. Na het hoogwater afgelopen zomer stonden tientallen mensen klaar om te komen helpen. We waren binnen een week weer klaar om te verhuren.”

Potentieel

Tot het bedrijf is verkocht blijft Crijns zich volledig inzetten voor Sailcenter Limburg. „Het bedrijf heeft ontzettend veel potentieel. Maar ik ga nu niet meer investeren in nieuwe overnachtingsmogelijkheden of uitbreiding van restaurantmogelijkheden. Dat is aan de nieuwe eigenaar. Ik hoop dat het iemand is die veel aandacht heeft voor zijn of haar gasten, iemand die het gevoel van thuiskomen weet te bewaren. Maar daar ga ik niet over. Als het iemand is die wil overstappen op motorboten, sloepen en vissersboten, wie ben ik dan?”

De wereldreis van Crijns begint op de Middellandse Zee. En dan zien zij en haar partner wel waar het spreekwoordelijke schip strandt. Crijns heeft zich verder bekwaamd in welzijnsadvies en lichaamsscans. „Werkzaamheden die prima mee op reis kunnen.”

Ze bevoer al de nodige wereldzeeën en vertrekt het liefst zo snel mogelijk. „Maar ik vertrek niet voordat Sailcenter Limburg is verkocht. Het is een prachtig bedrijf dat ik tot mijn laatste werkdag fantastisch wil houden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal