De Heuvelland Marathon: je moet tijdens het lopen vooral niet vergeten te genieten van het uitzicht

Tim Dally won de Heuvelland Marathon. © Luc Lodder

De Heuvelland Marathon is, met enig Limburgs chauvinisme gesproken, de mooiste marathon van ons land. Roy Stevens uit Meerssen heeft genoten in zijn eigen achtertuin.

Roel Heynen

Het is de plek waar iedereen het over heeft tijdens en na afloop van de Heuvelland marathon: de top bij Landsrade ongeveer halverwege de loodzware marathon in het diepste zuiden van onze provincie. „Als je daar boven op de top staat en naar beneden kijkt. Wow, dat is schitterend”, zegt Roy Stevens uit Meerssen. Hij liep alle edities van de hardloopwedstrijd, dit jaar is zijn derde. „Het is een ongebruikelijke marathon. Over vier weken loop ik in Rotterdam weer mee, dat is echt compleet anders. Daar loop je vrijwel vlak over asfalt. Hier gaat het veel meer op en af en over onverharde paden. Met uiteraard prachtige uitzichten over de omgeving. Van deze marathon kun je veel meer genieten als je een beetje om je heen kijkt.”

Geen toptijden

En daar is de Heuvelland Marathon nu net voor bedoeld. Met zo’n vier- tot vijfhonderd hoogtemeters zijn toptijden uitgesloten. Sowieso deden er aan de editie van gisteren ook geen toplopers mee. Is ook niet belangrijk voor de organisatie. „Wij zijn er vooral voor de liefhebbers”, zei organisator Raymond Beeren van Bearsports. Na de eerste editie in 2019 brak de coronacrisis uit en kon de wedstrijd niet meteen een vervolg krijgen. „We moesten de editie van 2020 afgelasten en afgelopen augustus hebben we een kleinere variant wel door kunnen laten gaan. Dus wij zijn vooral al heel blij dat het nu weer normaal kan. De route ligt er prachtig bij, de deelnemers zijn gemotiveerd en het weer is prima. We hadden alleen in 2019 de maximale 750 deelnemers, daar komen we dit keer niet aan. We zitten nu op 650 lopers in totaal.”

De lopers van TSV Alemannia Aachen. © Luc Lodder

De tocht van dit jaar ging bergaf: de start op het Drielandenpunt in Vaals, de finish in Maastricht. Op papier is dat makkelijker dan de route van volgend jaar als het parkoers in omgekeerde weg gelopen dient te worden.

Gekneusde rib

Stevens dacht halverwege aan opgeven. „Een maand geleden heb ik een rib gekneusd. De eerste helft had ik daar geen last van. Maar gaandeweg speelde dat weer op en kreeg ik echt veel pijn. Ik wist dat het laatste stuk naar beneden was. Als ik ook nog bergop naar het Drielandenpunt moest, had ik opgegeven.”

De 34-jarige Stevens begon serieus met lopen nadat hij vijf jaar geleden stopte met voetballen. Inmiddels zijn z’n uitslagen steeds beter met de nodige top tien plekken.

„Ik doe het vooral voor de lol. Ik heb altijd veel gesport: voetbal, zaalvoetbal, hardlopen en wielrennen. Het is leuk om doelen voor jezelf te stellen. Ik wilde nu bijvoorbeeld in drie uur en een kwartier binnen zijn, maar door die rib lukte dat helaas niet.”

Stevens kwam uiteindelijk als dertiende over de streep in een tijd van drie uur en 25 minuten. Het volgende doel staat al in de agenda. 10 april staat de grootste marathon van ons land op het programma, in Rotterdam.

De winst gisteren was voor Tim Dally. Hij eindigde in 2.52.39. Stevens werd dertiende.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal