Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts vertelt over haar nieuwe roman ‘Hubertina’

 © Diana Putters

Heerlen -

De Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts komt zondag 20 maart naar boekhandel Van der Velden van Dam in Heerlen. Journalist/schrijver Wiel Beijer en columnist/schrijver Ben van Melick gaan daar met haar in gesprek over haar nieuwe roman ‘Hubertina’.

redactie

In de roman reconstrueert Hemmerechts het leven van Hubertina Aretz, een in 1863 in het Duitse Horbach – vlak over de grens bij Kerkrade – geboren oer katholieke en aartsconservatieve mijnwerkersdochter, die pastoorsmeid werd en verpleegster. Haar vaders familie kwam uit Hoensbroek en die van haar moeder uit Klimmen. Als Duitse maakte Hubertina de Eerste Wereldoorlog mee, als Belgische de Tweede Wereldoorlog.

In die laatste wereldbrand zette zij zich vooral in voor ondergedoken Joden in Antwerpen. Een tijdlang was zij opgesloten in een concentratiekamp in Nazi-Duitsland en moest zij dwangarbeid verrichten. Na de bevrijding pleitte zij voor liefde en verzoening.

Zij koos bezeten de kant van de voormalige Vlaamse collaborateurs en sloot zij zich aan bij het Verbond van het Vlaamse Verzet. Aretz pleitte voor amnestie voor Vlaanderens meest gehate collaborateur August Borma. Kristien Hemmerechts noemt het bijzonder pijnlijk dat Hubertina Aretz na de oorlog gekaapt werden door mensen die haat prediken.

Kristien Hemmerechs (1955) ging voor haar roman Hubertina op zoek naar de drijfveren van de in 1973 overleden Hubertina Aretz. Daarbij dook zij diep in de archieven.

Kerkrade

Ook in de regio Kerkrade en Heerlen, waar de wortels lagen van het streng katholieke geloof van Hubertina. Onder meer in Heerlen bij de Orde van de Kleine Zusters van de H. Joseph, de orde die in 1872 was gesticht door de Heerlense geestelijke Joseph Savelberg. En in Kerkrade waar Hubertina haar eerste aanstelling als pastoorsmeid had in Spekholzerheide. Recensent Koen Eykhout van De Limburger noemt de roman ‘een wervelende vertelling’. Volgens hem geeft Hemmerechts in Hubertina op elke bladzijde adem aan een stoere, robuuste en tegelijk kwetsbare vrouw.

Het boekhandelgesprek met Kristien Hemmerechts begint om 15.00 uur. Na afloop signeert de schrijver. Entree gratis. Aanmelden via mail: madamavandam@live.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal