‘Thuiswerken voor de helft duurder geworden’

 © Getty Images

Sittard -

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) rijzen de energietarieven de pan uit. Ook de prijzen van winkelproducten zoals brood en meubels nemen steeds meer toe. Al deze kosten maakt het thuiswerken voor een werknemer gemiddeld de helft duurder.

Redactie WijLimburg

Thuiswerkers geven momenteel vooral extra loon uit aan elektriciteit-, water- en gasverbruik. Tel hierbij zaken als koffie, wc-papier en de afschrijving op bijvoorbeeld de bureautafel en -stoel op en je komt uit op een kostenplaatje van 3 euro per dag, oftewel een euro per dag meer ten opzichte van de berekening van afgelopen jaar.

Kilometervergoeding

Tegelijkertijd zijn steeds meer werknemers geneigd om vanwege de hoge brandstofprijzen vanuit huis te blíjven werken. De huidige kilometervergoeding van 19 eurocent per gereden kilometer dekt namelijk nauwelijks nog de gemaakte rijkosten. Sterker nog, volgens de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is er een vergoeding van liefst 39 cent per kilometer nodig om het reizen per auto enigszins betaalbaar te houden.

Compensatie

De kosten nemen, of je nou thuis of op kantoor werkt, hoe dan ook toe. Vakbond De Unie wil daarom dat het kabinet zo snel mogelijk compenserende maatregelen aankondigt om de werknemer tegemoet te komen. Die eerste maatregelen lijken er deze zomer te komen. Het kabinet kondigt namelijk aan dat werknemers met een laag inkomen per 1 juli via de gemeente een tegemoetkoming van 200 euro krijgen voor de hoge energierekening — een bedrag dat volgens ingewijden tot 800 euro zou kunnen oplopen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal