Van een groene tuin wordt iedereen blij

Nog steeds bestaan te veel Limburgse tuinen grotendeels uit tegels. In een aantal Limburgse gemeenten is zelfs bijna de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd. Dit betekent minder ruimte voor groen met als gevolg: grotere kans op wateroverlast tijdens natte perioden en meer hitte tijdens droge perioden.

Waterklaar

Bij extreme regenval kan regenwater niet in de bodem wegzakken. Dat leidt tot overbelasting van het riool en straten die blank komen te staan. Soms raakt het riool zelfs zo vol dat het regenwater samen met het rioolwater wordt geloosd in sloten en beken die daardoor vervuild raken. Regenwater zakt vrijwel meteen weg wanneer de bodem bestaat uit beplanting, grind of houtsnippers. Vang het regenwater op in eigen tuin: tegels eruit en groen erin!

• Beregenen met eigen watervoorraadTijdens perioden van hevige regenval is het raadzaam om water op te vangen in eigen tuin, daardoor blijft de grond in droge perioden langer vochtig. Bomen en planten verdrogen minder snel als er wekenlang geen druppel valt. Koppel de regenpijp af van het riool en vang het regenwater op in eigen tuin. Laat het wegzakken in de grond of berg het in de tuin. Besproei de tuin tijdens droge perioden met het eigen opgevangen regenwater. Op www.waterklaar.nl/oplossingen zijn diverse mogelijkheden te vinden om jouw tuin Waterklaar te maken. • Lekker koel tijdens hete zomerdagenEen groene tuin is ook nog eens ideaal voor verkoeling. In de zomer houdt steen veel warmte vast. Tijdens een hete zomerdag kan het in stedelijk gebied juist daardoor wel 8 graden warmer worden. Bomen en planten zorgen voor verkoeling door verdamping en het bieden van schaduw. De gevoelstemperatuur is daardoor aanzienlijk lager. Raadpleeg ook eens de klimaatkaart op www.waterklaar.nl/klimaatkaart om te zien hoe het zit met wateroverlast, droogte en hittestress in de omgeving.• Biodiversiteit in eigen tuinGroene tuinen zijn niet alleen beter voor het klimaat. Een groene tuin draagt ook bij aan de biodiversiteit, de hoeveelheid en de soorten van insecten en planten. Biodiversiteit is van groot belang om de natuur haar werk te laten doen, zorgt voor schone lucht en voor een gezonde bodem. Door een variatie aan groen, krijgen vlinders, bijen en andere insecten een gebied met voldoende voedsel. Juist in de tuin, want de niet-bebouwde omgeving heeft de laatste jaren behoorlijk ruimte moeten inleveren.• Een duurzame en gezonde leefomgevingOnderzoeken wijzen uit dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress, bevordert de concentratie en zorgt voor een snel herstel. Mensen die in een groene buurt wonen of werken of veel buiten zijn, voelen zich volgens onderzoek gezonder en bezoeken minder vaak de huisarts.

Handen uit de mouwenEen mooie groene tuin ligt binnen handbereik. Door regenwater in de tuin op te vangen lever je een bijdrage aan het voorkomen van droogte en wateroverlast. Creëer een groene tuin en bevorder de biodiversiteit in de omgeving. Maak gebruik van de subsidieregeling voor het afkoppelen van de regenpijp en het opvangen van regenwater in de tuin. Ga aan de slag! Bekijk welke regeling per gemeente geldt via www.waterklaar.nl/subsidie.