Minister: gemeenten kunnen energietoeslag uitkeren, maar moeten het dan wel zelf voorschieten

 

 © ANP / ANP

Gemeenten kunnen de energietoeslag van 800 euro gaan uitkeren aan de 800.000 arme huishoudens die hiervoor in aanmerking komen.

RedactieBron: ANP

Dat zegt minister Carola Schouten (Armoedebeleid), die het wetsvoorstel dat dit regelt naar de Kamer heeft gestuurd. De gemeenten moeten het geld dan wel zelf voorschieten. Het Rijk verdeelt het geld dat hiervoor beschikbaar is naar rato onder gemeenten.

Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan dat huishoudens met een kleine portemonnee een toeslag kregen van 200 euro, om de torenhoge energienota te betalen. De gasprijzen zijn sindsdien alleen maar verder toegenomen, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Daarom besloot het kabinet het bedrag te verhogen naar 800 euro. Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum (het bedrag waarvan de overheid zegt dat je het minimaal nodig hebt om te leven), komen in aanmerking voor de toeslag.

Lees ook: Kabinet gaat accijnzen op brandstof per 1 april verlagen

Huishoudens met een bijstandsuitkering of een uitkering voor oudere werklozen (de IOAW-uitkering en IAOZ-uitkering) krijgen de toeslag automatisch. Werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en ouderen die alleen van hun AOW leven, en dus geen aanvullend pensioen hebben, moeten zelf aankloppen bij hun gemeente.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee