Merlier en Wiebes winnen Nokere Koerse

Lorena Wiebes op archiefbeeld. 

Lorena Wiebes op archiefbeeld. © ANP / Novum RegioFoto

De Belg Tim Merlier heeft de Belgische wielerkoers Nokere Koerse gewonnen na een sprint over een kasseienstrook. De 29-jarige renner van Alpecin-Fenix was in de semiklassieker na bijna 190 kilometer te snel voor de Duitser Max Walscheid en Arnaud De Lie, de Belg die derde werd. Merlier won vorige week ook al de tweede etappe van Tirreno-Adriatico.

Redactie

Het uitgedunde peloton ging met ongeveer veertig renners de laatste kasseienstrook op. Merlier was in de sprint duidelijk de sterkste. Hij kon in zijn thuisland zelfs nog even achteromkijken.

Vorig jaar won ook een Belg, Ludovic Robeet. De twee edities daarvoor waren de Nederlanders Fabio Jakobsen en Cees Bol het sterkst in Nokere Koerse.

Overmacht

Bij de vrouwen schreef Lorena Wiebes voor de tweede keer Nokere Koerse op haar naam. De 22-jarige renster van Team DSM was met overmacht de sterkste in de sprint na 125,9 kilometer tussen Deinze en Nokere. Wiebes bleef de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Marta Bastianelli ruim voor.

Wiebes won Nokere Koerse ook al bij de eerste editie in 2019. In de wedstrijd van 2021 werd ze vijfde. Die werd gewonnen door landgenote Amy Pieters. De renster van SD Worx ligt al ruim twee maanden in een kunstmatige coma nadat ze bij een val tijdens een training ernstig hersenletsel had opgelopen.

Pech

Wiebes was blij dat ze deze overwinning kon pakken. Het is haar derde zege van dit seizoen. „We hadden flink wat pech onderweg. Er zijn vier meiden gevallen, drie ervan moesten opgeven. Met een beetje geluk is het toch nog goed gekomen.” Wiebes lette in de finale vooral op Kopecky, de winnares van Strade Bianche, en begon haar sprint al vroeg. „Dat was net als in 2019 toen ik won. Ik voelde me heel sterk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee