Thijs H. krijgt 22 jaar cel voor het doodsteken van Diny, Frans en Etsuko

De zaal van het Gerechtshof. © Videostill De Rechtspraak

Voor het doodsteken van drie mensen is Thijs H. uit Brunssum in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging.

Redactie

Deze straf die het Gerechtshof in Den Bosch donderdagmiddag oplegde wijkt af van de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had dertig jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist.

Volgens het Hof heeft de verdachte willens en wetens en volledig bewust drie mensen gedood. Er was geen sprake van plotselinge opwellingen bij hem. Het Hof beschouwt de drie zaken daarom als moord, en niet als doodslag. Wel is volgens het Hof bewezen dat H. leed aan een psychische stoornis. Desondanks wist hij waar hij mee bezig was en is er geen sprake van volledige ontoerekeningsvatbaarheid, maar alleen van een verminderde toerekeningsvatbaarheid.

„Volledig onverhoeds werden drie mensen met veel geweld om het leven gebracht” zei de voorzitter van het Hof.

Niet aanwezig

Thijs H. (30) was zelf niet aanwezig bij het voorlezen van het vonnis. Ook zijn ouders ontbraken in de rechtszaal van het Hof.

H. vermoordde in mei 2019 in Scheveningen de 56-jarige vrouw Etsuko met meerdere steken van zijn mes. Drie dagen later beroofde hij op dezelfde manier Diny (63) en Frans (68) van het leven, op de Brunssummerheide in Heerlen.

Lees ook: Dit zijn de opvallende zaken in het hoger beroep van Thijs H.

De (lagere) rechtbank in Maastricht veroordeelde H. twee jaar geleden nog tot 18 jaar gevangenisstraf, ook met tbs en dwangverpleging. Daar is in hoger beroep nu dus een aantal jaren bovenop gedaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal