Pfizer en Moderna aangeklaagd om inbreuk patent coronavaccins

 © ANP / ANP

RedactieBron: ANP

Pfizer en Moderna zijn aangeklaagd door het Amerikaanse biotechbedrijf Alnylam Pharmaceuticals.

De twee farmaceuten zouden met hun coronavaccins inbreuk maken op een patent van dat bedrijf. Het zou gaan om een techniek die het kwetsbare werkzame deel van het vaccin in staat stelt zijn werk te doen in het lichaam. Alnylam eist een schadevergoeding maar het is nog niet bekend hoe hoog die is.

Pfizer en Moderna hebben miljarden verdiend met hun coronavaccins die overal ter wereld, ook in Nederland, worden gebruikt. Moderna noemt de aanklacht in een verklaring „overduidelijk opportunistisch” en zegt dat het bedrijf geen techniek gebruikt van Alnylam.

Alnylam is een beursgenoteerd bedrijf dat bijna 20 miljard dollar (18 miljard euro) waard is. De onderneming stelt niet te zullen eisen dat de productie, distributie of verkoop van de coronavaccins wordt gestopt. Juridische gevechten tussen farmaceuten over intellectueel eigendom komen vaker voor.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal