Sif gaat oude windmolens op zee verwijderen, en niet alleen vanwege het milieu

De productie van funderingspalen door Sif in de fabriek op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. © Jean-Pierre Jans

Roermond -

Sif in Roermond gaat zich meer bezighouden met de ontmanteling van windmolens op zee die het einde van hun levensduur bereikt hebben.

Peter Heesen

Dat zei topman Fred van Beers van het bedrijf dat in Roermond en Rotterdam de funderingspalen bouwt voor deze turbines. Hij maakte er vrijdag melding van bij de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens Van Beers zal er steeds meer vraag komen naar de ontmanteling van windmolens. Als voorbeeld noemde hij Yttre Stengrund. Het eerste windpark op zee werd in 2000 gerealiseerd en in 2015 buiten werking gesteld. Het vermogen was twee megawatt per windmolen, waar de huidige veertien megawatt opwekken. Het Zweedse windpark was dus verouderd.

Lees ook: ‘Sif moet mee in de strijd’

Horizonvervuiling

Andere zullen volgen, meent Van Beers. De oudere windparken hebben bovendien vaak als nadeel dat ze dicht bij de kust zijn gebouwd, wat door veel bewoners als horizonvervuiling wordt gezien. Nieuwe parken worden dan ook verder de zee in gebouwd. Volgens een woordvoerder van Sif is het vanzelfsprekend dat een bedrijf dat zijn geld verdient aan groene energie ook duurzaam te werk gaat. Dus ook met het opruimen van oude windparken.

Waar de funderingspalen van windmolens in zee vaak net boven de zeebodem worden afgezaagd, is Sif van plan die helemaal te verwijderen. „Ze zitten soms zestig meter diep de grond in.” Daarbij speelt mee, erkent de woordvoerder, dat hergebruik interessant is door de fors gestegen staalprijzen.

Oekraïne

De ontmanteling van oude windmolens gaat niet ten koste van de productie van nieuwe. Omdat die steeds hoger worden, worden de palen dikker. Sif maakt voor het windmolenpark Dogger Bank voor de Britse kust al palen met een diameter van bijna negen meter. Om een diameter van 11,5 meter en wellicht 15 meter mogelijk te maken, is uitbreiding van de fabriek in Rotterdam nodig en „kleine aanpassingen” in Roermond, aldus de woordvoerder. Wat die behelsen, is nog niet bekend. Begin juli verwacht Sif een besluit te nemen over de uitbreiding.

Topman Van Beers wees erop dat de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de energieprijs de noodzaak van eigen, duurzame energie benadrukken. Het heeft ertoe geleid dat Europa in 2030 zo’n 100 tot 130 gigawatt extra windenergie op zee wil opwekken. Een lastige opgave, aldus Van Beers, gezien de schaarste aan staal en energie: „Het is het vier- tot vijfvoudige van wat in twintig jaar gerealiseerd is.” Het zou welkom zijn, meent Van Beers, als de overheid zorgt voor eenvoudigere procedures.

Overigens boekte Sif in 2021 een omzet van 423 miljoen euro en hield het onder de streep bijna 12 miljoen euro over.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal