Steyl zet zich schrap voor een hels Kaetelgerich: Duuvels zijn bijna niet meer te houden

Print
Steyl zet zich schrap voor een hels Kaetelgerich: Duuvels zijn bijna niet meer te houden

Zelfs deze beroemde ‘bijtgrage’ topvoetballer ontkwam er in 2015 niet aan en ging ‘de kaetel in’.  Afbeelding: Bart Douben

Steyl -

Bijna anderhalf jaar hebben de duivels van Steyl zich koest moeten houden. Na tweemaal uitstel mogen ze zaterdag eindelijk het vuur flink opstoken voor het Kaetelgerich. Het zal er heet aan toegaan.

Het ludieke volkstribunaal, dat zijn oorsprong vindt in 1883, zou in november 2020 worden opgevoerd, maar werd vanwege corona een jaar opgeschoven. Een nieuwe coronagolf gooide te elfder ure opnieuw roet in het eten. Het Kaetelgerich werd verplaatst naar halfvasten. Voor zover bekend is het de eerste keer in de lange historie dat er buiten het carnavalsseizoen ‘recht wordt gesproken wat krom is’.

Na de laatste versoepelingen staan alle seinen op groen en gelden er zelfs geen beperkende maatregelen meer als Vors Lucifer Bram Schouwenberg op 26 maart de hellepoort opent en de macht weer overneemt in zijn aardse rijk.

Show

Ook de spelersgroep is er klaar voor. De afgelopen weken en maanden is er intensief gerepeteerd onder leiding van regisseur Marcel van Heel, die ook al jarenlang voorzitter van de organiserende commissie is. Doordat de voorstelling buiten plaatsvindt, kan een groot publiek getuige zijn van dit bijzondere stukje humoristische volkscultuur onder de vlag van De Kaetelaers, de carnavalsvereniging van Steyl. Het Kaetelgerich is van een eenvoudig wagenspel uitgegroeid tot een theatershow met professionele belichting, acteerwerk onder regie en een satanische entourage. Volgend jaar komt er ook een jeugdversie. Sinds kort is binnen de vereniging een werkgroep aan de slag om een Kinger-Kaetelgerich op poten te zetten voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

‘De kaetel in’

De aanklachten voor de zitting van 26 maart houdt het openbaar ministerie nog stuurs onder de pet, maar inmiddels is wel bekend dat de eerste zaak draait om een wereldwijd thema waar iedereen in het publiek wel een mening over heeft. Wat ook geldt voor andere actuele onderwerpen die op de agenda van de rechtbank staan. Hoewel het milieu en de klimaatverandering daar ook toe behoren, zullen de duivels het vuur onder de ketel ook deze keer stevig opstoken om de veroordeelden een warm onthaal te geven. Want de geschiedenis leert dat de rechters in de regel het oordeel van de officier volgen. En dat luidt zonder pardon: de kaetel in. Waarna de duivels luid joelend hun prooi ophalen en naar de imposante ketelwagen slepen om het vonnis te voltrekken. Luidkeels aangemoedigd door Vors Lucifer, hun meester.

Het Kaetelgerich vindt plaats op het Museumplein en start om 19.45 uur. Na afloop van de rechtszitting volgt er een Naogerech in zaal Vriendenkring, een afterparty met muziek van de Venlose band Minsekinder. Zowel buiten als binnen is de toegang gratis.