Nederlander gemarteld in Syrië

Print
Nederlander gemarteld in Syrië

Eerder deze maand mocht president Bashar al-Assad bij zijn Russische evenknie Vladimir Poetin op visite komen in Moskou.  Afbeelding: EPA

Een Nederlands staatsburger is gemarteld door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Hij zat zeker vier jaar vast en is hoogstwaarschijnlijk overleden. Dat blijkt uit getuigenissen van oud-celgenoten en informatie van het Rode Kruis en het Syrisch regime, schrijft NRC.

De man kwam uit Arnhem en raakte in mei 2013 vermist in Libanon. Een jaar later dook hij op in een Syrische cel. Het Assad-regime verdacht hem onder andere van spionage en contact met terroristen, en heeft hem gruwelijk gemarteld. „Hij schreeuwde zo hard dat bewakers soms opdracht kregen om te stoppen”, zegt een oud-celgenoot tegen de krant.

Lees ook: Wat hebben Syrische strijders te zoeken in Oekraïne?

Het Nederlanderschap van het slachtoffer vergroot de kans dat het OM een onderzoek kan beginnen tegen zijn folteraars, ook als die zich nog in Syrië bevinden. Buitenlandse Zaken hoopt de zaak op te nemen in de Nederlandse aansprakelijkstelling van Syrië voor foltering. Die procedure kan resulteren in een zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee