Sint Joepmarkt Sittard heeft dit jaar een koningin

Print

Sint Joepmarkt Sittard heeft dit jaar een koningin. Video: De Limburger

Sittard -

Lydia van de Ruit mag zich de Koning(in) van Sint Joep noemen. De 79-jarige verkoopster kreeg de onderscheiding omdat ze haar vlekkenzeep uit grootmoeders tijd met veel humor en enthousiasme aanprijst.

Daardoor wist ze steeds klanten te boeien en vast te houden, en verkocht ze behoorlijk goed. De koopvrouw reageerde geëmotioneerd op de uitreiking van de wisseltrofee door wethouder Leon Geilen (GOB) van Markten.

„Van der Ruit heeft twee zware jaren achter de rug, waarbij ook haar gezondheid mede door corona een flinke opdonder kreeg. Vandaag stond ze er weer alsof ze nooit anders heeft gedaan. Haar humor en overtuigingskracht zijn volgens de jury ongekend”, vindt de jury, die bestaat naast voorzitter Leon Geilen uit Louise Wessilius (Centrale Vereniging Ambulante Handel), Evelyn Bethume (vakblad De Koopman), Theo Wegh (gepensioneerd marktmeester), Marion Mulkens (finalist Beste Economisch Ambtenaar) en Jan Heffels (buuttereedner).

Lees ook: Weergoden zijn Sint Joep in Sittard gunstig gezind: jaarmarkt zonovergoten maar relatief rustig

Voor de verkoopster kwam de uitverkiezing als een enorme verrassing. „Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik ooit nog op St. Joep zou staan. Dit was de vuurproef of ik mijn vak nog zou kunnen uitoefenen. Ik had nooit durven dromen dat het nog zou lukken.” Van de Ruit won de eretitel ook al in 2015.

Lees ook: De jaarmarkten ontwaken weer uit de winterslaap

Bij de laatste Sint Joepmarkt in 2019 was de trofee voor Jan van Rooij, die siliconensponsjes verkoopt.

Lees ook: Standwerker met siliconensponsjes wint op Sint Joep

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee