Fabrikant gaat op grote schaal lichtgewicht zonnepanelen produceren in Weert: ‘De vraag is enorm’

Proef met de lichte zonnepanelen van Solarge op een schuur in Hoevelaken. 

Proef met de lichte zonnepanelen van Solarge op een schuur in Hoevelaken. © Solarge

Weert -

Solarge, fabrikant van lichtgewicht en duurzame zonnepanelen, start de grootschalige productie in een pand in Weert. Volgend jaar worden naar verwachting 100.000 van deze zonnepanelen gemaakt.

Peter Heesen

Met die hoeveelheid zonnepanelen kunnen 12.500 gezinnen een jaar lang van groene stroom worden voorzien, legt topman Jan Vesseur uit. De zonnepanelen wekken niet meer stroom op dan andere. Wat ze onderscheidend maakt, is dat ze te installeren zijn op daken die niet sterk genoeg zijn voor de normale zonnepanelen, bijvoorbeeld van stallen en opslagloodsen.

De zonnepanelen van Solarge zijn de helft lichter, omdat ze niet van glas zijn gemaakt maar van kunststof. De vederlichte variant kan op daken worden gelegd die niet sterk genoeg zijn voor glazen panelen. Zo kan in Nederland honderd vierkante kilometer dak extra worden benut om zonnestroom op te wekken, meent technisch directeur Gerard de Leede van Solarge.

Investeerders

De productie van zonnepanelen vindt plaats in een gehuurd gebouw op bedrijventerrein Kampershoek in Weert. Het is zevenduizend vierkante meter groot en biedt ruimte om de productie op te schalen. Volgens De Leede, die net als Vesseur afkomstig is van Philips, is het de bedoeling om binnen vijf jaar 700.000 panelen per jaar te maken.

De afzet is geen probleem, meent hij. „De vraag is enorm.” Als Solarge op volle kracht draait, biedt het bedrijf werk aan ruim honderd mensen. De productielocatie vergt een investering van „ruim tien miljoen euro”, aldus De Leede. Dat geld is bijeengebracht door vijf investeerders, onder wie projectontwikkelaar Daan van der Vorm en Sytse Bouwer.

Lees ook: Lichte zonnepanelen voor zwakkere daken van stallen en hallen

Sabic

Laatstgenoemde is oprichter van GroenLeven, de Friese ontwikkelaar van grootschalige zonne-energieprojecten. Bouwer is grootaandeelhouder van Solarge. Het innovatieve zonnepaneel van Solarge is ontwikkeld in samenwerking met chemieconcern Sabic, dat een onderzoeksafdeling op industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen heeft.

Sabic is bezig op Chemelot een fabriek te bouwen om kunststof te recyclen. Dat betekent dat oude, kunststof zonnepanelen van Solarge aan het einde van hun levensduur verwerkt kunnen worden tot grondstoffen voor nieuwe zonnepanelen. Hierdoor komt er bij de productie 75 procent minder CO2 vrij, meent het bedrijf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee