Fritz maakt in finale Indian Wells einde aan zegereeks Nadal

Rafael Nadal. © AFP

Rafael Nadal heeft op het masterstoernooi van Indian Wells zijn eerste nederlaag van 2022 geleden. De 35-jarige tennisser verloor in de finale in twee sets van de Amerikaan Taylor Fritz: 6-3 7-6 (5). Voor de 24-jarige Fritz is het zijn tweede toernooizege en de grootste titel uit zijn carrière.

redactie

De als vierde geplaatste Nadal begon slecht aan de finale. Hij raakte meteen zijn opslagbeurt kwijt en deed dat daarna nog een keer. Fritz, de nummer 20 van de plaatsingslijst, liep uit naar 4-0. Nadal leek ook niet helemaal fit en nam tussen de games door een pijnstiller. De Spanjaard, die moeizame overwinningen had geboekt tegen de Australiër Nick Kyrgios en zijn landgenoot Carlos Alcaraz, kwam nog wel een break terug, maar zag de set toch met 6-3 naar Fritz gaan. Hij vroeg daarna om een medische behandeling.

Spannend

In de tweede set herpakte Nadal zich enigszins. Met een break kwam hij op 2-1, maar hij leverde die voorsprong meteen weer in. Vanaf 3-3 zorgden beide tennissers voor spannende games en lange rally’s, waarbij de Amerikaan de nodige breakpoints overleefde. Op 5-4 voor Fritz liet Nadal zich opnieuw behandelen door de fysiotherapeut, die zijn rug masseerde.

Fritz kwam daarna op zijn eerste matchpoint, maar de Spanjaard werkte dat weg en trok de stand weer gelijk. In de tiebreak kreeg Fritz op 6-5 zijn tweede matchpoint. Op eigen service maakte hij het nu wel af.

Terugtrekken

De eerste Amerikaanse winnaar van het toernooi sinds André Agassi in 2001 vertelde naderhand dat een enkelblessure hem zelfs had doen overwegen zich terug te trekken voor de finale. „Dit is een van die jongensdromen waarvan je denkt dat ze nooit uitkomen”, vertelde Fritz. „Ik kan het amper beschrijven hoe raar het is dat ik kon spelen. Ik heb nog nooit zo veel pijn gevoeld als vandaag. Als ik dat geweten had, dan was ik er wellicht niet eens aan begonnen. Ik heb het zo min mogelijk laten blijken, deed heel stoer omdat ik wist dat de camera’s op me gericht waren.”

Taylor Fritz kan amper geloven dat hij Rafael Nadal heeft verslagen in de finale van het masterstoernooi van Indian Wells. © AFP

Nadal was nog ongeslagen in 2022. Hij veroverde in januari op de Australian Open zijn 21ste grandslamtitel, waardoor hij één grandslamtitel meer heeft dan rivalen Roger Federer en Novak Djokovic. Ook won hij de ATP-toernooien van Melbourne en Acapulco. „Als ik adem, als ik beweeg, steeds voel ik enorme pijnscheuten”, vertelde de Spanjaard zonder duidelijk te maken wat de kwetsuur precies inhoudt. „Het beperkt me. Het is niet alleen de pijn, het beïnvloedt ook mijn ademhaling.”

Nadal had eerder al gemeld het toernooi van Miami, dat deze week begint, over te slaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal