Minister: ‘Maak afspraken over hybride werken’

 © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Sittard -

Nu het thuiswerkadvies van tafel is, kunnen werkgevers en werknemers weer kiezen: thuiswerken of toch naar kantoor? Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers en werknemers op om daar goede afspraken over te maken.

WijLimburg, Marc van de Ven

Meer dan twee jaar lang gold het advies thuis te werken om zo de verspreiding van corona tegen te gaan. Werkgevers zijn opgelucht dat hun medewerkers weer naar het werk kunnen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN); het zorgt voor sociale verbinding en betere samenwerking. Aan de andere kant zijn ze ook voorzichtig, omdat ze zich zorgen maken over het nog steeds hoge aantal besmettingen en het daarmee samenhangende ziekteverzuim.

Hybride werken heeft de toekomst

Het onderzoek laat ook zien dat organisaties en hun werknemers na twee jaar gewend zijn aan thuiswerken. Een combinatie van deels op het werk en deels thuiswerken – hybride werken – heeft volgens Van Gennip de toekomst. „Nederland heeft laten zien dat thuiswerken werkt en veel mensen willen deels thuis blijven werken. Zij zijn thuis productiever, hebben geen reistijd en kunnen werk en privé gemakkelijker combineren. Tegelijkertijd heeft regelmatig op kantoor zijn ook voordelen: je spreekt je collega’s vaker en makkelijker, komt makkelijker samen als team en er is een duidelijker onderscheid tussen werk en thuis.”

Samen afspraken maken

De minister roept werkgevers en medewerkers op om met elkaar blijvende, heldere afspraken te maken over thuiswerken. Ook vraagt ze extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken. Tips daarover staan op hoewerktnederland.nl en arboportaal.nl. Het kabinet werkt aan een Agenda voor de toekomst op hybride werken. Dit is gebaseerd op SER-advies dat zeer binnenkort verwacht wordt.

Geen wetgeving

Ook voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemingsvereniging ONL pleit voor het maken van afspraken tussen werkgever en medewerkers. „Beide partijen kunnen via maatwerk tot een gezonde balans komen”, zegt hij in gesprek met NU.nl. „De acceptatie om een aantal dagen thuis te werken is bij werkgevers en werknemers inmiddels veel groter dan twee jaar geleden. We hebben het werk opnieuw moeten inrichten en merken dat dit ook heel efficiënt kan. Maar we moeten dit niet wettelijk vastleggen, aangezien niet elk beroep geschikt is om vanuit huis te werken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal