Digitale Werkplaats MKB: Limburgse bedrijven krijgen één loket voor vragen over digitalisering
© Getty Images
Limburgse mkb-bedrijven die met vragen zitten over digitalisering kunnen vanaf maandag terecht bij één loket. Dan opent de Brightlands Digitale Werkplaats MKB, gevestigd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.
De Digitale Werkplaats MKB komt in de plaats van het project MKB Datalab Limburg. Dat stopt in augustus, omdat dan de subsidieperiode is afgelopen. De opvolger wordt gefinancierd door de provincie, ontwikkelingsmaatschappij LIOF, MKB-Limburg, werkgeversvereniging LWV, Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL), de regio Parkstad en de gemeente Heerlen. Ook de op de campus gevestigde bedrijven LarkInfolab, Betawerk en Conclusion zijn partners.
Sinds de zomer is gewerkt aan het nieuwe loket, waar in tegenstelling tot bij MKB Datalab Limburg alle mkb’ers terecht kunnen en niet alleen bedrijven tot 50 werknemers. Een ander verschil is dat de Digitale Werkplaats MKB een fysieke locatie krijgt, op de Heerlense campus. Een bewuste keuze, zegt campusdirecteur Astrid Boeijen. „Ondernemers kunnen bij ons binnenlopen. We verwachten dat dit de drempel om actief aan de slag te gaan met digitaliseren nog lager maakt. Het is iets dat we hebben geleerd van het MKB Datalab Limburg-project.”
Lees ook: MKB Datalab Limburg helpt ondernemers met digitalisering: ‘Wie niet aanhaakt, dooft uit’
De Digitale Werkplaats MKB moet volgens Boeijen een ‘one stop shop’ zijn voor mkb’ers die worstelen met digitalisering. Dan kan het gaan om het inrichten van een webshop of de vindbaarheid op het wereldwijde web, het op een slimme manier gebruiken van de klantdata die binnen het bedrijf aanwezig is of om zaken die te maken hebben met cyberveiligheid.
Een intakegesprek bij de Digitale Werkplaats MKB is gratis. Als er in het vervolgtraject kosten ontstaan, krijgen ondernemers via het nieuwe loket informatie over de mogelijkheden om subsidie aan te vragen.
Profiteren
Bedrijven kunnen profiteren van de kennis die aanwezig is op de Heerlense campus, waar tachtig bedrijven en 450 studenten samenwerken, zegt Boeijen. „Dat is precies waarvoor de campussen zijn bedoeld. Ondernemers die hun digitale zaken op orde hebben, worden daar beter van. Daar willen we een bijdrage aan leveren.”
Ook blijft de Digitale Werkplaats MKB nauw samenwerken Limburgse onderwijsinstellingen, zoals Vista College, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht, net zoals dat het geval is bij de voorganger. Boeijen: „Er is in Limburg heel veel kennis en deskundigheid. We willen ervoor zorgen dat de ondernemer de weg vindt naar wat voor hem of haar belangrijk is.”