De Jonge spreekt berichten over betrokkenheid bij mondkapjesdeal van Lienden tegen

De Jonge: ‘Suggesties over mondkapjesdeal kloppen niet’. © De Telegraaf

Oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zegt dat „suggesties” in de Volkskrant over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal niet kloppen.

RedactieBron: ANP

Wat er niet aan klopt, wilde hij desgevraagd niet onderbouwen omdat er nog een onderzoek loopt. „Dat onderzoek zal duidelijkheid geven hoe het wél is gegaan.”

De Volkskrant meldde woensdag op basis van app-berichten die zijn vrijgegeven door het ministerie van Financiën hoe De Jonge in zijn vorige baan bij een hoge ambtenaar aandrong op contact met Sywert van Lienden omdat die mogelijk mondkapjes zou kunnen leveren. De Jonge heeft altijd gezegd dat hij geen betrokkenheid had bij de deal. Dat was niet gelogen, benadrukte De Jonge woensdag.

De minister zei in juli vorig jaar dat hij berichten van Van Lienden had doorgestuurd naar Martin van Rijn, die als toenmalig minister voor Medische Zorg verantwoordelijk was voor de inkoop van medische beschermingsmiddelen.

Onderzoek

Het onderzoek waar De Jonge van zegt dat hij ernaar uitkijkt, laat nog minstens een paar maanden op zich wachten. Er is meer tijd en informatie nodig om het onderzoek af te ronden, heeft Deloitte aan de minister laten weten. Deloitte voert het onderzoek uit. Het inzien van berichten, e-mails en chatberichten verloopt moeizaam. Ook enorme hoeveelheden andere data moeten nog worden geanalyseerd. Het onderzoeksbureau streeft ernaar voor het zomerreces van de Kamer met een eerste onderzoeksrapport te komen. De huidige minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft de Kamer deze week over deze nieuwe vertraging geïnformeerd.

Ernst Kuipers, de huidige minister van Volksgezondheid, wil woensdagochtend niet ingaan op de kwestie. Ook hij verwijst naar het onderzoek van Deloitte. In algemene zin zegt hij dat er altijd een overlap bestaat tussen de portefeuilles van ministers en dat daar onderling overleg over is.

Kuipers zegt verder dat de werkwijze omtrent WOB-verzoeken anders kan zodat de beantwoording sneller komt. Het ministerie van VWS maakt nu per thema informatie openbaar, in plaats van per individueel geval. Daardoor lopen de behandeltermijnen op. De Volkskrant nam hiertegen juridische stappen, waarna VWS in hoger beroep ging. Dat hoger beroep loopt nog. Volgens Kuipers zijn er „ontzettend veel mensen” binnen zijn departement bezig met het behandelen van WOB-verzoeken en kost dat nu eenmaal tijd.

Oppositie

Een aantal oppositiepartijen lijkt de bemoeienis van De Jonge wel degelijk te zien als een vorm van betrokkenheid bij de deal. De PvdA en JA21 willen een debat over de kwestie. DENK-leider Farid Azarkan zegt dat het vertrouwen in de politiek op het spel staat. Fleur Agema van de PVV spreekt van een doofpot en noemt De Jonge een leugenaar.

Lees ook: ‘De Jonge gaf de Sywert-deal een zet, Van Lienden dacht vanaf begin aan geld’

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het doel was „zo snel en zo veel mogelijk beschermingsmiddelen van goede kwaliteit voor de zorg te verkrijgen”. Daarom is ervoor gekozen „om leads serieus na te gaan”. Vanwege de „potentiële grote omvang van het voorstel van de heer Van Lienden zijn de partijen verder met elkaar in gesprek gegaan”. Voor vragen over „ieders rol en verantwoordelijkheid” verwijst het ministerie naar het onderzoek van Deloitte.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal