25.000 euro boete en werkstraf geëist tegen exploitant van kermissen in Venlo na ongeluk met zijn attractie in Wijchen

De kermis in Venlo in 2021. De afgebeelde attracties hebben niets met het artikel te maken. 

De kermis in Venlo in 2021. De afgebeelde attracties hebben niets met het artikel te maken. © Lé Giesen

Venlo -

Het OM heeft woensdag een boete en een werkstraf geëist tegen kermisexploitant Frank Vale, die ook de kermissen in Venlo en Blerick organiseert. Hij zou schuld hebben aan een ongeluk in zijn attractie in 2019.

Kim Jacobs

In september 2019 brak op de kermis in Wijchen bij Nijmegen een gondel door de vloer van de attractie Deca Dance. Een man raakte zwaargewond aan beide benen, zijn achtjarige zoon brak zijn pols.

Slecht laswerk

Uit onderzoek bleek dat de gondel afbrak door metaalmoeheid en oude scheuren die slecht waren gelast. Het laswerk was niet gemeld en ook de keurmeester wist van niets. De attractie werd vijf maanden voor het ongeluk goedgekeurd.

Exploitatiebedrijf Vale uit Bergen op Zoom, de eigenaar van Deca Dance, had zich aan de onderhouds- en veiligheidsvoorschriften moeten houden, stelt de officier van justitie. Die eiste woensdag een boete van 25.000 euro (waarvan 10.000 euro voorwaardelijk) van het bedrijf en een werkstraf van 120 uur van de eigenaar, Frank Vale senior.

‘Zuinig op spullen’

Vale organiseert met zijn Stichting Behoud en Advies Limburgse Kermissen ook de kermissen in Venlo en Blerick. Hij vindt het onterecht dat het OM de schuld bij hem legt. „Wij hebben met de kennis van toen naar eer en geweten gehandeld. Daar ben ik nog steeds van overtuigd. We zijn zuinig op onze spullen.”

Hij wacht de uitspraak, die over twee weken is, in vertrouwen af. „Dit verschrikkelijke ongeluk kent alleen maar verliezers. Het enige positieve aan dit alles, is dat sinds het ongeluk alle keuringen verscherpt zijn en de regels duidelijker voor ons zijn. Een kleine troost.”

De Deca Dance kreeg een flinke opknapbeurt en staat sinds 2020 weer op kermissen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee